Sport

2015.02.20. 15:15

Az olimpikonokat nevelő Uzsoki László 70 éves

Nagykanizsa - Uzsoki László, három olimpiai érmes kanizsai kézilabdázó, Mátyás Auguszta, Németh Helga és Siti Bea egykori edzője, nemrég töltötte be 70. életévét. Matematikai alapossággal készítette fel tanítványait, kiskoruktól a technikára helyezve a hangsúlyt.

Zalai Hírlap Sport

Uzsoki László Zalasárszegen született, ahol édesapja jegyző, édesanyja pedig a posta vezetője volt.

Nagykanizsára költözve a MÁV NTE kézilabdázója lett, majd gelsei kitérő után, a Nagykanizsai Gazdász balszélsője, irányítója volt. Hamar felfigyeltek edzői kvalitásaira, 1973-ban még az NB II-be feljutó csapat játékosa, de a magasabb osztályban már edzőként vezette a Gazdászt, az előkelő ötödik helyre. 1979-től az Olajbányászban, a férfi csapat irányítása mellett, utánpótlás szakosztályvezetőjeként, több lány és fiú csapat edzője is volt.

Nevelőedzőként igazgyöngyökre talált, a későbbi olimpiai érmesek, Németh Helga és Siti Beáta személyében, akik tizenhárom éves korukban, már az NB I/B-s felnőtt csapatban játszottak, Uzsoki László irányításával.

Az N. Olajbányász NB I/B-s női kézilabdacsapata 1986-ban. Állnak, balról: Szloboda József technikai vezető, Sulyokné Szalai Katalin, Hajdú Beáta, Siti Bea, Juhász Irén, Andrásy Mónika, László Andrea, Mátyás Auguszta, Szekendi Nóra, Dergez Mária, Uzsoki László edző. Guggolnak: Ágoston Mónika, Orbán Ilona, Németh Helga, Kiss Erzsébet, Ivanics Veronika, Pintér Jolán, Ginál Dóra
Fotó: a szerző tulajdona

- Nagyon tehetséges, szorgalmas, kiváló adottságú játékosok voltak, akik fanatikusan imádták a kézilabdát. Nagyon jó tanulóként, a többieknek nem csak a pályán mutattak példát - emlékezett a világhírű tanítványokra nevelőedzőjük.

A nagykanizsai Péterfy Sándor Általános Iskola lány kézilabdacsapata, Rezsek Győző és Uzsoki László felkészítésével, egyedülálló sikereket ért el, 1987-ben megnyerték az utolsó országos Úttörő Olimpiát, 1988-ban pedig az első Országos Diákolimpia bajnokai lettek.

Uzsoki László matematika, kémia szakos tanárként, amolyan tiszteletbeli testnevelő tanár is volt, több kanizsai és a gelsei iskolában. Kézilabdás tanítványait is matematikai síkon készítette fel, kiskorúktól a technikára építve az alapokat. Személyében, Zala megye egyik legsikeresebb utánpótlás edzőjét tisztelhetjük. 1988-ban az OTSH kiváló utánpótlás edzői oklevelét, 2000-ben Nagykanizsa Város Sportjáért kitüntető címét kapta meg.

Kis János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!