Sport

2015.01.31. 21:15

Zalai Ragadozók a mocsárban - A tíz éve alapított klubnak nagy tervei vannak erre az évre

Zala megyében sem csak nézik az amerikai focit. Éppen tíz éve annak, hogy megalakult a Zala Predators csapat, mely pár év kihagyás után idén újra indulni fog a Divizió II-es bajnokságban. Ez és a Super Bowl adta az apropót az alábbi beszélgetéshez.

Varga Andor

Abért Zoltán a Ragadozók sportegyesületének elnöke, a pályán támadó falember; Szabó Ádám korábbi futó, ma elkapó; valamint Nagy Zoltán, az egylet alelnöke, régebben futó, de egy térdsérülés óta támadó edző ült velem szemben. Az alábbi gondolatok tőlük származnak.

– Abban az évben alakultunk, amikor érettségiztem, és máig él bennem az érzés, hogy az első edzésre a ballagás miatt nem tudtam elmenni. Nagyon rossz volt, rettentően vágytam rá, hogy amerikai focit játszhassak.

– Ez volt a sportág hőskora itthon. Egymás után jöttek létre a csapatok, miután a hazai tévék elkezdtek közvetíteni az NFL-ből. Alapító tagjai lehettünk a magyar élonalnak is. Mondjuk nem volt valami dicsőséges a szereplés: első hét meccsünkön kikaptunk, időnként nem is kicsit.

– Máig Steve Benefield edzi a csapatunkat. Egy multi cégnél dolgozik, Alabamából érkezett, és kint játszott, valamint gyerekcsapat mellett trénerkedett is. Nálunk aztán felértékelődött a tudása.

A Zala Predators legfrissebb csapatképe, mely októberben, a Fehérvár Enthroners elleni gyakorlómeccs után készült. A gurulós fociban három csapat kikerülne ebből a keretből (Fotó: Márkus Péter)

– Eleinte felszerelésünk sem volt, de például a szabályokat is meccsen tanultuk. Volt egy ítélet, kérdeztük a játékvezetőt, hogy miért, ő meg szabálymagyarázatot tartott.

– Az amerikai futball egyszerű játék. Van néhány alapvető szabály, ha azokat ismered, már tudod követni. Csak később derül ki, hogy amúgy az egész rettentő bonyolult, minden szezonban vannak szituációk az NFL-ben is, amire új szabályt kell alkotni. Többek közt ez is nagyon tetszik, ez az állandó fejlődés.

– A csapatjáték kifejezés semmi más sportágra nem igaz ennyire. Az európai fociban ha van 4-5 klasszis, azok elviszik a hátukon a többieket. Itt azonban mindenkinek a teljesítménye kell. Ha egy jelentéktelennek tűnő, utolsó falembert megvernek, akkor lehet bármilyen jó az irányító, az ellenfél el fogja kapni. További szimpatikus sajátosság, hogy ebben a sportágban az 50 kilós csontsoványtól a kövérig mindenki talál helyet. A gurulós fociban egy túlsúlyos ember zavaró. Nálunk pedig az ilyenekből van éppen hiány.

– Teskándon volt az első pályánk. Gyatrák voltak a körülmények, a játéktér már közepes esőtől is sártengerré változott. Akkor jött divatba a mondás, hogy a Ragadozók a mocsárban várnak az ellenfelükre. Ezt máig mondogatjuk, pedig van „rendes” pályánk.

– A város heti két edzésre biztosítja nekünk a Pláza mögötti műfüvest. Nem baj, hogy nincs meccshez felvonalazva, az edzéseken elég pár bója. Fénykorunkban a meccskönyvünk 80 oldalas volt, oldalanként egy támadó taktikai variációval. Az új szezonnak hússzal tervezünk nekiállni. És a Divizió II-es bajnokság megnyerésének szilárd elhatározásával.

– Én még nem láttam senkit, aki ne irányító vagy rúgó akart volna lenni az első edzésén. De gyorsan kiderül, hogy a poszt nem elhatározás kérdése. Viszont az sem fordulhat elő, hogy valaki ne játsszon boldogan azon a helyen, ami a vágyaival nem egyezik, viszont az adottságai alapján neki való.

– Mostanra egy kicsit alább hagyott az amerikai foci lendülete az országban, régen a Nyugat-Dunántúlon 8-9 csapat is volt. Sok összetevője van ennek. Egyrészt ebben a sportágban 50-60 ember kell egy csapathoz, nem kis dolog tehát feltölteni a keretet. Másrészt nagy az időigény: egy meccs alsó hangon 3 óra, nem beszélve az edzésekről. És a költségek sem kicsik. A legnagyobb baj viszont, hogy nincs utánpótlás. Ez is okozta, hogy pár évre megfeneklettünk. Most, a második nekifutásra már igyekszünk felépíteni az alapokat is.

– Bekérezkedtünk általános- és középiskolákba, testnevelés órák keretében bemutattuk a sportág egy teljesen veszélytelen, gyerekeknek való változatát. A diákoknak nagyon tetszett, de élő kapcsolatot sehol nem alakult ki.

– Hogy mi a perspektíva egy magyar amerikai focista előtt? Korábbi csapattársunk, Krizsai Botond erre a legjobb példa: most itthon van, de tavasszal megy vissza Németországba, Bielefeldbe, egy ottani félprofi csapat keretéhez tartozik ugyanis. Aki tehetséges és kitartó, annak ez a szint elérhető, akkor is, ha közel 20 évesen kezdi a játékot. A nyugat-európai csapatok vadásszák a tehetségeket, Botond is úgy került külföldre, hogy meccsvideókat, adatokat töltött fel magáról egy erre a célra létrehozott honlapra. Több klub is megkereste, és az egyik szerződtette is. Aki pedig csak kedvtelésből csinálja, rengeteg élménnyel gazdagodhat itthon is. Nincs összetartóbb közösség mint egy amerikai foci csapat.

– Természetesen együtt nézzük hétfő hajnalban a Super Bowlt. Így mindenki biztosítva van elalvás ellen. Én sosem bocsátom meg magamnak, hogy a Seattle főcsoport-döntőjének második félidejét átaludtam. Sporttörténelmi eseményekről maradtam le...

– A Seahawks győzelmét várom. Örülnék, ha meg tudnák védeni a címüket. Úgy érzem, a két irányító közül is Russel Wilson a jobb. Tom Brady óriási klasszis volt, de már nem a régi. Meg úgy látom, nem is raktak olyan jó csapatot köré, mint korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!