Sport

2014.07.10. 11:16

Miroslav Klose is járt Andráshidán

A német Miroslav Klose meze 12 éve az Andráshida SC öltözőfolyosójának egyik "éke", ráadásul a világbajnokságok most már egyedüli gólkirálya 2001-ben vendégeskedett is Andráshidán.

Kerkai Attila

Na, és hogyan került ide az évek során  világklasszissá érett  támadó? Zalaegerszeg és a német Kusel testvérvárosi kapcsolatot ápol és rendszeresek  a közös programok hol a zalai megyeszékhelyen, hol pedig a német városban. 2001-ben a kuseliek érkeztek Egerszegre, és az Andráshida öregfiúk együttesével  mérkőzött meg csapatuk, melyben Miroslav Klose édesapja, Józef is helyet kapott, hiszen a Klose család 1987 óta Kuselben él. Az akkor már a Kaiserslautern csapatában berobbant és a német válogatottban is bemutatkozott Klose  elkísérte a kuseli küldöttséget Zalaegerszegre.

– Ez így van, viszont nem lépett pályára ellenünk, hiszen profiként ezt nem kockáztathatta meg – elevenítette fel az emlékeket Gyarmati András, az Andráshida alelnöke. – Viszont ő is itt volt a csapattal az andráshidai pályán, amikor játszottunk ellenük. Egy szerény fiúra emlékszem, aki az édesapjával érkezett. Aztán 2002-ben mi vendégeskedtünk Kuselben, de akkor már nem találkoztunk, a 2002-es világbajnokság után voltunk, ahol Klose öt gólt szerzett a német válogatottban, s kint jártunkkor már a következő szezonra készült. Viszont egy ajándékkal térhettünk haza, ugyanis Klose édesapja egy, a fia által aláírt, a német válogatott világbajnokságon használt mezét adta át emlékül az itteni látogatásuk okán.

A mez pedig azóta, vagyis 2002 óta  az andráshidai öltöző folyosóján lóg, és az évek során sok csapat, sok-sok játékosa sétált el mellette. Klose ma már a világbajnokságok legeredményesebb góllövőjévé lépett elő 16 találattal és a  vasárnapi döntőben akár növelheti is találatainak számát.

Mindenesetre  az andráshidaiak számára így még  értékesebbnek tűnik az egykori találkozás és Kugler László, az Andráshida SC elnöke azt mondta csütörtöki látogatásunkkor, amikor újra lefotóztuk Klose mezét: amikor a német fiú belőtte Brazíliában a 16. világbajnoki gólját, egyből az ugrott be neki is, hogy egykor találkoztak a hidai pályán.

Akkor egyébként mi is írtunk erről, hiszen Klose mezével tértek haza Kuselből a zalaiak. Nem vitás, hogy mostantól még becsesebb ereklyeként tekintenek a Nationalelf fehér mezére a hidai öltözőfolyosón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!