Sport

2014.07.29. 15:10

Mányoki Attila vasárnap utazik és hiszi, hogy túljut a Tsugaru-szoroson

Zalaegerszeg - Mányoki Attila egerszegi hosszútávúszó túljutott a főpróbán, s most már csakis Japán felé tekint: vasárnap utazik a szigetországba, ahol reményei szerint megbirkózik a Tsugaru-szoros átúszásával. Eltökélt és elszánt is e tekintetben.

Kerkai Attila

Amikor tavaly Mányoki Attila átúszta a La Manche-csatornát, már tudta, hogy útja az idei nyáron Japánba vezet majd, hiszen ő is benevezett az Oceans Seven (Oceans7) különversenyébe, amely a világ hét, leginkább nehéznek tartott óceáni, illetve tengeri csatornájának, szorosának átúszását foglalja magába. A világon eddig négy hosszútávúszónak sikerült mind a hetet teljesítenie, de Mányoki Attila hisz benne, hogy feliratkozhat a listára.

A La Manche-csatorna kipipálva, következik a japán Tsugaru-szoros, az egerszegi sportember véleménye szerint a hét közül talán a legnehezebb próba. Mint mondja, három éve kezdte el szervezni ezt az utat, hiszen nemcsak átúszni borzalmasan nehéz a szorost, de egyáltalán eljutni is addig, hogy nekiindulhasson...

Mányoki Attila sok-sok nehéz próbát megélt már, hozzászokott ezekhez, de talán az eddigi legkeményebb feladat előtt áll most...

- Amikor tavaly átúsztam a La Manche-csatornát, már tudtam, hogy most nyáron Japánba utazok nyitotta Mányoki Attila beszélgetésünket elutazása előtt. Eddigi eredményeim alapján így csak három évet kellett várnom arra, hogy ott legyek a Tsugaru-szorosnál, aminek átúszására a japánok június vége és szeptember vége között adnak engedélyt. Annyi előnyöm van a többiekkel szemben, hogy az idei időpontok közül én választhattam először, s nekem ez az augusztus eleji időpont tűnt a legmegfelelőbbnek.

Mányoki Attila nem csinált titkot belőle, hogy alaposan felkészült és igyekezett minden körülményt figyelembe venni a választásakor. Akadt persze súgója is...

- Az amerikai Steven Monatones amerikai úszóval is felvettem a kapcsolatot, aki egyrészt Japánban tanult, másrészt az eddigi legjobb idővel neki már sikerült legyőznie ezt a szorost mondta. Az ő véleménye is az volt, hogy augusztus lehet a megfelelő időpont, ami persze nem jelent még semmit. A víz már nem 12 fokos, hanem 14-15, a levegő hőmérséklete is ideális, de eddig mindössze 12 embernek sikerült átjutnia Honsu szigetéről Hokkaidóra ezen a szakaszon... A táv ugyan csak 19,5 kilométer, de az áramlatok miatt a vízben lévőnek sokkal többet kell úsznia, hiszen képtelenség nyílegyenesen haladni.

Közben Mányoki Attila egy videóval is szemléltette mi vár rá valójában (a felvételt a zaol.hu-n, cikkünkhöz csatolva megtekinthetik), melyen Adam Walker amerikai úszó tavalyi sikeres úszását örökíti meg pár percben összefoglalva. S amint hallható a felvételen, azért kellemesnek éppenséggel nem tekinthető társasága is akadt cápák személyében.

- A Csendes-óceán itt folyik bele a Japán-tengerbe, s a víz sebessége esetenként a 15 kilométer per órás sebességet is elérni, ahol rengeteg hajó is közlekedik, de nem annyira a forgalommal számolok... folytatta kissé sejtelmesen, de gyorsan rátért, mire is gondol. A bizonytalansági tényezők sokkal inkább félelemmel töltenek el, így a medúzákkal és a cápákkal való találkozás. Önmagamban ugyanis hiszek és felkészültem az úszásra, azt gondolom, hogy ezen semmi nem múlik majd. Beszereztem egy krémet, amely elriasztja a medúzákat és pár órán keresztül hatni is fog. A tervek szerint éjjeli három órakor kezdek el úszni, s ez a legkritikusabb időszak is, hiszen teljesen sötét van, csak a két kísérőhajó lámpái adnak támpontot, a vízben viszont semmi... Azzal számolok, hogy mire kivirrad, már sikerrel tudom elkerülni a találkozást a már említett medúzákkal és remélem a cápákkal is.

Az egerszegi úszó augusztus 8-9-re kapott időpontot, ekkor kell nekivágnia a távnak, de van még egy tartaléknap, augusztus 10. Azt mondja, akkor mindenképpen nekivág, mert nem várhat tovább.

- Egy útra volt pénzem, ami így is két és fél millió forintba kerül, ebbe a hajóbérlés, a személyzet és a parti őrség díja mellett az utazás és egyéb költségek is benne vannak mondta. Mindez felelősséget is jelent, hiszen támogatók, barátok állnak mögöttem, s legyenek bármilyenek is a körülmények, tizedikén nekivágok. S ha már a vízben vagyok, nem lehet megállni, mert csak egyszer úszhatok...

Mányoki Attila végső célja persze az Oceans7 teljesítése, amiből eddig a La Manche-csatornán történt átkelést már teljesítette. Ha ebből indulunk ki, még sok van hátra, de ő fordítva gondolkodik.

- Eddig nem sokan, tudomáson szerint is a világon mindössze négyen tudták mind a hét szorost átúszni, de én más utat akarok választani ehhez folytatta. Sokan eljutottak már öt vagy hat teljesítéséhez, de a vége nem jött még össze nekik. Én az elején szeretném a legnehezebbekkel kezdeni, hiszen az évek múlnak, s addig szeretném ezeket legyűrni, amíg fizikailag a legjobb korban vagyok. Gondoljunk csak bele, ha évente csak egy szorost teljesít az ember, az is hét esztendőt jelent... Jó, lehetne ennél nagyobb lépésekkel is haladni, de ehhez még több pénzre lenne szükség. Úgyhogy megpróbálom az elején a legnehezebbekkel kezdeni, hogy ha eljutok a végére, akkor már csak az általam könnyebbnek tartott szorosok maradjanak. Ezzel pedig arra is választ adtam talán, hogy a Tsugaru-szorost ezen a listán, hova is helyezem...

Mányoki Attilát megkértük, állítsa össze hetes listáját, az általa vélt nehézségi sorrend alapján. Íme:

1. Tsugaru-szoros (Japán), 2. Molokai-csatorna (Hawaii), 3. Északi-csatorna (Írország és Skócia között), 4. La Manche-csatorna, 5. Catalina-szoros (Los Angeles), 6. Cook-szoros (Új-Zéland), 7. Gibraltári-szoros .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!