Sport

2013.12.02. 19:10

Az idén a női egyéni bajnokságnak ad otthont Hévíz

Hévíz - Hétfőn este, a hivatalos megnyitóval vette kezdetét a 2013. évi Magyar Egyéni Női Sakk Bajnokság. A rangos megmérettetésnek Hévíz városa ad otthont, ahol több mint egy héten keresztül tartanak majd a küzdelmek.

-Az elmúlt esztendőkben Hévízen férfi bajnokságokat rendeztünk, így a város mindig is sakkbázisnak számított nemcsak Zala megyében, de Magyarországon is. Ezt a hagyományt most tovább visszük, s bár idén Gyulán rendezzük a férfi bajnokságot, de Hévíz szívesen vállalta fel a hölgyek vetélkedését - köszöntötte a megjelenteket Horváth Tamás, a Zala Megyei Sakkszövetség elnöke, egyben a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitánya.

Horváth Tamás, aki a Z. Csuti-Hydrocomp SK szakmai vezetője is egyben, kitért még a nemrég véget ért kontinensvetélkedőre is, hiszen az ott szerepeltek közül is vannak a mezőnyben.

-Nemrég ért véget a női és férfi Európa-bajnokság Lengyelországban, ahol hazánk férfi sakkozói ötödikek lettek, a nők pedig hatodikak - folytatta. - A női válogatott tagjai közül többen is itt vannak ezen a bajnokságon. Annak nagyon örülünk mi szervezők, hogy a mezőnyben van négy, nagyon fiatal játékos. A tíz résztvevős csatározások kilenc fordulón át, körmérkőzéses formában zajlanak. Azt gondolom, hogy kiegyensúlyozott, jó mezőny jött össze, így érdekes és izgalmas küzdelmeket várunk. Engedjék meg, hogy Hévíz város polgármesterének, Papp Gábornak a jókívánságait is tolmácsoljam, aki a mai megnyitóra apró ajándékokkal kedveskedett a versenyzőknek.

A bajnokság megnyitója sorsolással zárult, ahol eldőlt, hogy ki, kivel ül asztalhoz az elkövetkezendő napok csatározásaiban.

Egy változás viszont akad az eredeti mezőnyhöz képest, ugyanis az Eb-n is részt vett, a kanizsai Aquaprofit-NTSK válogatottja, Gara Tícia betegség miatt le kellett, hogy mondja a részvételt. A helyére egy másik dél-zalai sakkozó, Hovanecz Bianka ugrott be, így ő lesz a tizedik résztvevője a bajnokságban.

A bajnokság résztvevői (ketten nem vettek részt a hétfői megnyitón), akik a bajnoki érmekért küzdenek az elkövetkező napokban Fotó: Pezzetta Umberto

A bajnokság résztvevőinek névsora pedig így fest az Élő-pontok sorrendjében: Gara Anita (Pénzügyőr) 2311 Élő-pont, Papp Petra Bp. Titánok) 2300, Rudolf Anna (Decs) 2281, Dudás Eszter (Paks) 2275, Göcző Melinda (Pásztó) 2232, Varga Klára (Hűvösvölgy) 2206, Erdős Boglárka (Dunaharaszti) 2194, Hovanecz Bianka (Aquaprofit-NTSK) 2157, Varga Melinda (Szombarthelyi Haladás) 2139, Juhász Barbara (Makó) 2143.

Kedden tehát az első fordulóval kezdetét veszi az idei női egyéni sakkbajnokság sorozata, az eseménynek a hévízi Hotel Aquamarin ad otthont, ahol minden nap 14 órakor kezdődnek a küzdelmek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!