Sport

2013.09.22. 19:45

44. Göcsej Kupa: Tornagyőztes lett a ZTE KK (fotókkal, videóval)

Zalaegerszeg - Felemás zalai mérleggel ért véget vasárnap a Városi Sportcsarnokban a Gumiflex 44. Göcsej Kosárlabda Kupa. A ZTE NKK női csapata tovább fogyatkozott, a ZTE KK férfi gárdája viszont tornagyőzelmet szerzett.

Zalai Hírlap

Kezdjük a krónikát a torna női részével, hiszen a szebbik nem már vasárnap délre lezárta a küzdelmeket. A pénteki két vesztes közül szombaton a horvát Novi Zagreb tudott javítani (hosszabbítás után 91-88 a Szekszárd ellen), majd jöttek az első nap nyertesei. A PEAC-Pécs könnyedén verte a ZTE NKK-t (76-46), melynek teljesítményére azért magyarázat, hogy soraiból a találkozó közben térdsérülést szenvedett és kórházba is került Ambrus Szandra. Vasárnap reggel a PEAC érvényesítette a papírformát a Szekszárd ellen (99-75) és ezzel megnyerte a Göcsej Kupát. Majd jött a zalaiak meccse, a második helyért.

ZTE NKK–Zagreb 59-83 (16-21, 17-11, 12-30, 14-21)

ZTE: Török 7/3, Fuisz 10/3, Varga 9, Czukor 10/3, Horváth 8. Csere: Vágvölgyi 5, Fritz 10/3, Balogh. Edző: Gáll Tamás.

Kipontozódott: Török a 29. percben.

A zalaiak az elején agresszivitásból láthattak jó példát a horvátoktól (9. p.: 9-19), amit aztán meg is szívleltek, és a nagyszünetig jól tartották magukat, vezettek is. Fordulás után a Zagreb fölénye egyre nyomasztóbb lett.

– Látható volt, milyen kevesen vagyunk, még Ambrus kiválását leszámítva is – értékelte a hét végét Gáll Tamás, akitől megtudtuk: hétfőn derül ki, játékosa térdsérülése mennyire komoly. Bíznak a csodában, hogy esetleg „gyors lefolyású" lesz a dolog. – Csak lelkesedéssel nem lehet meccseket nyerni.

A férfiak két csoportjában szombaton tulajdonképpen a torna elődöntőit rendezték meg, a pénteki győztesek részvételével. A B-jelű négyesből a Falco jutott a fináléba a Güssing (osztrák) elleni 83-72-es sikerrel (ezt a találkozót Szombathelyen játszották), míg idehaza a Zalakerámia-ZTE KK 93-86-ra nyert a Kaposvár ellen (legjobb dobók: Lekli 18, Boston 17, Gáspár 14/6), és szintén a fináléba került. További eredmények. A-csoport: Körmend–MAFC 84-71. B: Sopron–Baja 74-42.

Vasárnap délután következtek helyosztók. A 7. helyért: MAFC–Baja 93-52. Az 5. helyért: Körmend–Sopron 82-79 - hosszabbítás után. A 3. helyért: Kaposvár – Güssing 83-73.

A döntőben:

Zalakerámia-ZTE KK– Falco KC Szombathely 72-65 (20-14, 11-22, 22-12, 19-17)

Zalaegerszeg, 700 néző.

ZTE KK: Boston 8/6, Gáspár 10/9, Plumb 11, Safford 22, Lekli 9. Csere: Koma 6, Kertész -, Kovács Á. 7. Vezetőedző: Völgyi Péter.

Falco: Tomic13/9, Timberlake12, Zagorac 17/3, Will 3/3, Szabó M. 14. Csere: Simon L. -, Harazin -, Simon K. 3/3, Bognár 2. Vezetőedző: Bencze Tamás.

A ZTE, az első negyedben uralta a találkozót, ám aztán fordulat következett. A zalaiak egyre többet hibáztak, és elmaradtak hazai oldalon a pontok. Percek teltek el úgy, hogy nem esett hazai kosár, a Falco viszont szoros védekezés mellett főleg Szabó M. és Tomic révén eredményes volt és fordított. A ZTE KK ott kezdte a második félidőt, ahol a Falco az elsőt abbahagyta. Időt is kért a vendégcsapat és innentől kezdve nagyon szorosan alakult a mérkőzés, de Safford pontjai meghozták az előnyt a negyed végére. Igen izgalmasan alakult az utolsó negyed, a hajrá kezdetén Gáspár két triplájával 65-59-re ellépett a ZTE, és ezzel megalapozta sikerét. A Falco már nem tudott újítani. A férfiaknál a ZTE KK nyerte az idei Göcsej Kupát.

A torna különdíjasai

A Gumiflex 44. Nemzetközi Kosárlabda Göcsej Kupa hagyományait követve különdíjakat is átadtak a szervezők. A nőknél a legjobb játékosnak Nagy-Bujdosó Nórát (PEAC), a legjobb centernek Luca Ivankovic-ot (Zagreb), választották, míg a legtöbb pontot szerző játékosnak Varga Zsófia (ZTE NKK) bizonyult. A férfiaknál a legjobb játékosnak járó Recska László-díjat Travis Taylornak (Güssing) ítélték oda, a legjobb irányító Gerald Boston (ZTE KK) , míg a legtöbb pontot szerző kosaras Török Roland (Körmend) lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!