Sport

2013.07.21. 22:00

Közel félezer induló a tizedik Pannon Maratonon

Jubilált a három országot összekötő Pannon Maraton. A nemzetközi kerékpárversenyt idén már tizedik alkalommal rendezték meg.

Gyuricza Ferenc

A határ menti térség egyik legjelentősebb kerékpárversenyének ezúttal Lendva városa volt a házigazdája, ám a szervezést most is közösen vállalták fel horvát, szlovén és magyar kerékpáros egyesületek. A résztvevőkre a tradícióknak megfelelően három különböző hosszúságú táv várt, a 105 kilométeres érintette mindhárom országot, az 50 kilométeres résztvevők szlovén és horvát területen kerekeztek, a 15 kilométeres, úgynevezett családi táv útvonalát pedig Lendva környékén jelölték ki.

Az idei Pannon Maratonra a három országból 431 fő nevezett, köztük számos magyar sportoló is. Voltak köztük lentiek, zalaegerszegiek, kustánszegiek, de jöttek Pétfürdőről is. Horváth László barátaival együtt a bakonyi település kerékpáros klubjának képviseletében vágott neki a 105 kilométernek.

- Nem ez az első alkalom, hogy részt veszünk a Pannon Maratonon, jól ismerjük a körülményeket - árulta el a veszprémi férfi. - Sok a profi kerékpáros, akik nagyon gyorsak, olyan tempót diktálnak, amit szinte lehetetlen végig tartani, de legalább az elején szeretnénk velül felvenni a versenyt.

A Lentiből érkezett Kovács Eriknek is tervei vannak, mert bár a Pannon Maratonon nincsenek helyezések, a legeredményesebb kerékpárosok nevét számon tartják.

- Az első tíz között szeretnék végezni - mondta a fiatal kerékpáros. - Ez a nyolcadik maraton, amin indulok, kettőben pedig mint rendező vettem részt. Ez egy viszonylag könnyű túra, szinte végig sík a terep, csak Horvátországban van rövidebb hegyi szakasz.

A 105 kilométeres táv mezőnye rajtol el a szomszédos Lendváról a Pannon Maraton versenyen (Fotó: Gyuricza Ferenc)

A lenti sportoló úgy tudja, a jubileumi versenyen a tavalyinál jobb körülmények várnak az indulókra, mert a horvát és szlovén részen számos helyen újraaszfaltozták a legrosszabb állapotú utakat. Csupán Velika Polana előtt van egy rövid rész, ahol nehezebb terep vár rájuk. A lenti sportoló azt is hozzátette: a szintkülönbség az említett hegyi szakasszal együtt is csupán 377 méter. Korábban vett részt olyan kerékpáros maratonon is, ahol 100 kilométeres távon összesen 2100 méternyi emelkedő várt rájuk, de még a zalakarosi maratonon indulókra is nehezebb terep vár, mint a három országot érintő Pannon Maraton résztvevőire.

Pál Sándor is Lentiből érkezett a maratonra, ő ezúttal az 50 kilométeres távon indult. Mint mondotta, a jelenlegi edzettségi állapotának ez felelt meg a legjobban. Korábban szintén teljesítette már a 105 kilométert, így most abban bízik, hogy a közepes távon akár a legjobbakkal is fel tudja venni a versenyt, vagyis a startnál arra számított, hogy a legjobbak között végez.

- Nem panaszkodhatunk az időjárásra sem, inkább legyen napsütés és meleg, mint eső - mondták végezetül a rajt előtti pillanatokban a lenti kerékpárosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!