Sport

2013.05.25. 18:16

Világbajnok a magyar női és férfi tekecsapat!

Alig hogy véget ért az utolsó két elődöntő, következett mindkét nem küzdelmében a finálé a Zalaegerszegen zajló teke csapat-világbajnokságon. A magyar női és a férfi válogatott egyszerre kezdte meg harcát a világbajnoki aranyéremért a szurkolók legnagyobb örömére.

Kerkai Attila

Tombolt  a lelátó és már több, mint ezren foglaltak helyet a nézőtéren, a hangulatra tehát nem lehetett panasz. Hosszú csata kezdődött, s ami a férfi válogatottunk előnyére mutatkozott, hogy ellenfele nem egészen egy órával korábban még pályán volt, ugyanez hátrányt jelentett a magyar lányoknál a románokkal szemben.

A férfiak találkozóján Boanta és Kakuk hozta a két csapatpontot, ez sokat jelentett a folytatást illetően, de ahogy várni lehetett,  a helyzet azért kezdett fokozódni. Kiss T. és Zapletán magabiztosan kezdett, de aztán a macedónok bekeményítettek, mert mégis csak az aranyéremért harcoltak ők is.  Ez a  nap  azonban a mieinknek állt. A  ZTK együttesétől  búcsúzó Kiss Tamásnak  egyfajta jutalomjátékot jelentett  ez a szombati, aki extázisban játszott és a végén életében először dobott 701 fát! Zapletán is kézben tartotta saját mérkőzését,  4:0 után pedig már nem lehetett másról beszélni, mint a világbajnoki címről, hiszen ez  behozhatatlan hátrányt jelentett az ellenfélnek. Az utolsó magyar sor tehát már úgy léphetett pályára, hogy onnan majd világbajnokként jön le és így is lett! Karsai pedig megcsinálta azt a bravúrt, hogy ő is 702 fát ütött, a magyar csapat pedig 4012 fával új világcsúcsot ért el! .

(Fotó: Pezzetta Umberto)

A női döntőben az első pár után egy-egy csapatpont jutott a két mérkőző félnek, így egyértelmű volt: aki a második szakaszban jobban teljesít,  nagyot léphet a világbajnoki cím felé. Egy kicsivel mindig a románok álltak jobban,de aztán  az egerszegi Nemes Irén visszahozta mérkőzését annyira, hogy az utolsó 30 dobásban dőljön el. Olyannyira lendületbe jött a ZTE_ZÁÉV játékosa, hogy hatalmas csatában meghozta a magyar csapatnak a pontot, ahogy Tímár is, így pedig nyílt maradt az világbajnoki cím sorsa az utolsó 120 dobásra.  A végén Méhész és Sáfrány kezébe került a döntés, akik a kissé megtört román együttesnek már nem kegyelmeztek.  Igaz, hogy akadtak periódusok, amikor még bármi megtörténhetett volna, de a magyar női válogatott sem akarta alább adni már a fiúknál és világbajnok lett!

(Fotó: Pezzetta Umberto)

Férfi döntő:

Magyarország – Macedónia 7:1 (4012-3809)
Eredmények: Boanta 632– Trpkovski 596, Kakuk 648– Vlakevski 643, Kiss T. 701- Benedik 649, Zapletán 677 – Sokolovski 584, Karsai 702– Stoklas 676, Kiss N. 652- Fuckar (Memedi, Todorovski) 661.

Női döntő:

Magyarország – Románia 7:1 (3526-3498)
Eredmények: Fegyveres (Némethné) 550– Vaidahazan (Suicu) 582, Sajermann 618– Samson 604, Tímár 569 – Raileanu 555, Nemes I. 580- Ifrim 572, Méhész – Fülöp, Sáfrány – Dogaru.

Férfiak, világbajnok: Magyarország (Kiss Norbert, Kakuk Levente, Karsai László, Zapletán Zsombor, Nemes Attila, Farkas Sándor, Boanta Claudiu, Feher Zoltán Flavius, Kiss Tamás, Botházy Péter. Szövetségi kapitány: Fehér László), 2. Macedónia, 3. Szerbia és Románia.

Nők, világbajnok: Magyarország (Airizer Emese, Méhész Anita, Tímár Edina, Sáfrány Anita, Nemes-Juhász Gabriella, Nemes Irén, Zenger Nikolett, Sajermann Nóra, Némethné Katona Beáta, Fegyveres Petra. Szövetségi kapitány: Kaszás Zoltán), 2. Románia, 3. Horvátország és Csehország.

Ezek is érdekelhetik