Sport

2013.01.23. 17:02

Húsz év után távozott a ZAC elnöke

Tóth Zoltán két évtizeden át elnökként segítette a Zalaszám-ZAC munkáját, de a közelmúltban leköszönt posztjáról. A most lezárt eredményes időszakról beszélgettünk vele.

Bóbics László

- Csúcsformában lévő egyesületet adtam át - jelentette ki Tóth Zoltán. - Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy több cikluson keresztül lehettem egy nagyon jó közösség elnöke. Emlékszem, egyesületünk megalakulása után, amikor elnökké választott az atléták közössége, egy az országos szövetség által szervezett összejövetelen ügyvezetőnk, Szakály István barátom így mutatott be: "Az ország legfiatalabb egyesületének legfiatalabb elnöke."

Tóth Zoltán maga nem sportolhatott, vezetőként tevékenykedett a pályákon, a versenyzők közelében

- Azóta nagykorú és sikeres lett a klub.

- Végig a stabil szakmai munka és a megfelelő gazdasági háttér kialakítása volt a legfőbb dolgunk. Az önkormányzati és szponzori támogatásokkal tudtuk biztosítani évről évre a több száz ifjú sportoló szakmai fejlődését és a versenyzés lehetőségét. Megalakulásunk éve olimpiai esztendő volt, és a játékokon Kozáry Ági révén már be is mutatkoztunk. Kezdetnek nem volt rossz. A későbbiekben Horváth Gergely (ő téli olimpián is), majd Kálovics Anikó (Peking és London) vívta ki az olimpiai részvétel jogát a ZAC-ból. Ez óriási teljesítmény egy ilyen "kis" egyesülettől, és nagy dicsőség Zalaegerszegnek. Reményeink szerint a következő olimpián is lesz egerszegi résztvevő, fiataljaink közül talán Ferenczi Melinda és Szűcs Valdó is célba érhet. És ez csak az olimpia! Hely hiányában felsorolni sem lehet a sportolókat, akik az elmúlt húsz évben világbajnokságon, Európa-bajnokságon, Európa-kupán, válogatott vagy egyéb nemzetközi versenyen képviselték egyesületünket; vagy éppen magyar bajnokságon szerepeltek eredményesen. Egyébként a hamarosan megjelenő kiadványunk részletesen tartalmazza az elmúlt húsz év eredményeit, sikereit.

- Ezek szerint elégedetten távozhat.

- Így igaz, büszke vagyok ezekre az eredményekre. Amit elértünk, persze nemcsak rajtunk múlt. Az önkormányzat jóvoltából megfelelő létesítmény háttérrel rendelkezünk, és külön ki kell emelni a futófolyosót, amely lehetővé tette egész éven át a felkészülést, sőt, még kisebb versenyek megrendezését is. Sajnos én egy gyermekkori balesetem miatt nem sportolhattam, számomra talán ezért is csodálatos érzés látni a kis emberkék fejlődését: szemükben a csillogást egy-egy jól sikerült verseny alkalmából, vagy éppen szomorúságot, ha valami nem az elvárásaiknak megfelelően alakult. Soha nem felejtem el egyik, az itthon rendezett verseny alkalmával az eredményhirdetésre megeredt az eső. Kollégáim azonnal "szereztek" egy esernyőt, hogy ne ázzak meg, de az atlétáknak nem állt rendelkezésre fedett hely. Visszautasítottam az ernyőt, és fedetlen fővel, öltönyben adtam át a díjakat - a végére teljesen bőrig ázva. Apró dolog, de a sport világában ez így illik. Most elnökként befejeztem, de ígérem, örökös támogatója leszek a sportok királynőjének és a zalaegerszegi atlétikának.

 

A leköszönő elnök büszke rá, hogy 20 évig a ZAC-ban "sportolhatott", és igazi barátokat ismerhetett meg. Sok támogatónak tartozik köszönettel, olyan embereknek, akik a klub töretlen fejlődése érdekében tettek, adtak, dolgoztak. Külön kiemelte dr. Szász Pétert, a Zalaszám Kft. ügyvezetőjét, akinek részéről a szakértő tanácsok, illetve a cég munkatársainak segítőkészsége sokszor legalább olyan fontosak voltak, mint a pénzügyi támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!