Sport

2012.07.06. 17:21

16. Nemzetközi és Országos Military verseny Nagykanizsán (fotókkal)

Nagykanizsa - A lovasoktól koncentrációt és fegyelmet követelő díjlovaglással kezdődött el pénteken a Csónakázó-tó partján a 16. Nemzetközi és Országos Military minősítő verseny. A tikkasztó hőség miatt háromórás szünetet is elrendeltek.

Benedek Bálint

Pénteken Nagykanizsán, a Csónakázó-tónál tizenhatodik alkalommal kezdődött nemzetközi lovastusaverseny. Az első nap az előkészületeké volt, illetve a díjlovaglás zajlott le. Szombaton a terepverseny, vasárnap a díjugratás következik, a kezdés a hőség miatt 8.30, illetve 9 óra.

A fülledt kánikulát nemcsak az emberek, de a lovak is nehezen viselik el, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) állatorvosa, dr. Gábriss Krisztina elárulta: a verseny ideje alatt az állatokat többször le lehet, sőt le is kell csutakolni, de a folyadékpótlásukról sem szabad elfeledkezni. Az ásványi anyagok pótlása szintén kötelező és általában ezeket a tulajdonosok elektrolit-tartalmú italokkal egészítik ki, s ezen kívül jégkockák valamint az itatási lehetőség folyamatosan rendelkezésre áll.

Egyébként a doktornő az állatorvosi szemlén többek között a lovak aktuális kondicióját is figyelte, hiszen a fáradt, esetleg sérült négylábút, a későbbi komolyabb bajtól óvva inkább kizárják.

A military első napján a díjlovaglásban a tikkasztó forróság a lovasokat is megviselte, de az árnyas fák közötti istállóban zalai indulókkal is találkoztunk. A military versenyt szervező, Kanizsa Lovas Klub színeiben induló, Tamás Bianka a B nyitott kategóriában a hatéves Clarion nevű lovával indult, s a díjlovaglását a körülményekhez képest jónak értékelte. Az ugyancsak kanizsai Nagy Zsófia már nem volt ennyire elégedett, ugyanis a fiatal Welldone Boy nevű lova elég lustán viselkedett, ám szerinte is inkább a tereplovaglásra kell koncentrálnia.

- Ez még csak a második szezonom a militaryban, ám úgy érzem sikerült a lehető legnagyobb összhangot megtalálni a díjlovaglásban - ezt a keszthelyi Georgikon versenyzőjétől, a 16 éves Bucher Rebekától hallottuk, aki az A0 kategóriában Szeles nyergében bizonyíthatja tudását.

A kánikula miatt a rendezők úgy döntöttek: már 8.30-tól elkezdődik a szombati terepverseny és reggeltől várják a nézőket is, hiszen a nemzetközi kategóriák izgalmas és látványos, vizes árkokkal gazdagított terepversenye nyitja a programot (12 és 15.30 óra között szombaton is hőségszünetet rendeltek el). Vasárnap 9 órakor a díjugratás zárja a military viadalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!