Sport

2012.06.08. 21:42

Sakkfesztivál: több mint százan küzdenek a pontokért

Zalakaros - Zalakaroson péntek délután elindították a sakkórákat a XXXI. Zalakaros Sakkfesztiválon. A színvonalas mezőnyt felvonultató rangos nemzetközi verseny egyben magyar nyílt bajnokság is lesz.

Bóbics László

Horváth Tamás, a Magyar Sakk Szövetség alelnöke, a verseny főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere így fogalmazott:

– Harmincegy év nagyon nagy idő, és mondanom sem kell, hogy jelentős változáson ment át a Zalakaros Kupa. Évről évre ismertebb lett és népszerűbb. Ennek köszönhetően volt olyan időszak, amikor 150-160-an ültek asztalhoz. Későbbiekben emelkedett a színvonal és valamivel szűkebb lett a létszám, de a rendezvény erőssége nagyon jónak mondható. Ezt nem én találtam ki, hanem a szakemberek mondják. Fürdőnk miatt már ott vagyunk a világ térképén, az utóbbi három évtized pedig nagyban hozzásegített bennünket ahhoz, hogy a sakkozók világának külön atlaszában is megtalálható legyen Zalakaros. Településünkön szeretik a sportot, így van ezzel a városvezetés is. Örülünk, ha egy ilyen rangos rendezvénynek adhatunk helyt.

- Azt hiszem ez a környezet méltó feltételeket tud biztosítani a rangos nemzetközi versenynek. A rendezvény színvonalát tovább emeli, hogy nyílt magyar bajnokság is a karosi torna. Nagyon sokan sokat tettek azért, hogy megrendezhessük ezt a versenyt. A szálloda, az önkormányzat és különböző támogatók mind-mind nagy energiákat mozgósítottak, hogy jó körülményeket tudjunk biztosítani a különböző országokból érkező sakkozóknak. Az eddigi 31 tornán egyetlen biztos pont van, a jelenlegi verseny főigazgatója, Horváth Tamás. Rengeteget köszönhetünk neki, most is társadalmi munkában dolgozik, nélküle nem lenne Zalakaros Kupa.

A város első embere után a verseny főbírája, Györkös Lajos a szabályokról tartott ismertetőt. Elmondta, hogy a svájci rendszerű verseny 9 fordulója alatt a mobiltelefonokra nagyon figyeljenek a sakkozók, mert a megszólalásuk a mérkőzés elvesztését jelenti. Egy viszonylag szomorú hírt is közölt, ez elsősorban a cigarettázókra vonatkozott. A hotel területén nem lehet dohányozni.

Elkezdődött az első forduló

Az A-csoportban 48, a B-ben pedig 57 sakkozó ült asztalhoz. Több mint tíz országból érkeztek a versengni vágyó sportolók. A szabályok értelmében a következő napokban is 15 órakor kezdődnek majd az újabb és újabb megmérettetések. A rajtlistát nézve mind a két mezőnyben nagy küzdelem várható, mert az Élő pontszámok alapján viszonylag kiegyenlítettnek mondható az élmezőny.


Végig izgalmasnak ígérkezik

A kupán rajthoz állt több kanizsai és egerszegi sakkozó is. Horváth Ádám, a Z. Csuti-Hydrocomp kiválósága így vélekedett: „Ha az Élő pontokat nézzük, akkor nem mondhatjuk, hogy kimagaslóan magas színvonalú a verseny, de ismerem a mezőny élcsoportjának szinte minden tagját és tudom, hogy sokan lényegesen jobb teljesítményre képesek, mint, amit most mutat a pontszámuk. Ezért arra számítok, hogy végig izgalmas verseny lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!