Sport

2012.03.22. 08:56

Zalai diák lett az év ifjúsági modellezője

A közelmúltban hirdette ki az elmúlt év legjobb modellezőinek névsorát a sportági szövetség. Egy zalai fiatalember is elismerésben részesült: Borkovits Bálint, a Zalaegerszegi Város Modellező Klub tagja az év ifjúsági modellezője lett.

Kerkai Attila

Borkovits Bálint nevével olvasóink is gyakran találkozhatnak, hisz eredményeivel rendszeresen szerepel e hasábokon. Éppen ezért az sem titok vele kapcsolatban, hogy még csak serdülőkorú, a 13 életévét sem töltötte be, így a mostani elismerés ennek fényében is értékelendő.

A klub Jákum utcai bázisán éppen munka közben érjük Bálintot, és naná, hogy egy új repülőmodellt épített éppen az új szezonra. De azért a víztől sem kíván elszakadni.

- Két kategóriában is a legjobbak közé kerültem tavaly, a repülő- és az elektromos hajómodellezők között is díjakat nyertem - említette szárnyragasztás közben. - A repülősök között kezdtem, de a hajók most valahogy jobban tetszenek, főleg a sebesség miatt. És az is kedvemre van, hogy a helyezések a pályán dőlnek el, egymás ellen versenyezve, míg a repülőknél a végén összesítik az időeredményeket.


Bálint aztán olyan rejtelmekbe is beavat, hogy mi tetszik neki a modellezésben.

- Minden! - vágja rá, és nincs kétségünk, hogy komolyan beszél, ahogy nagy műgonddal apró alkatrészt illeszt egymáshoz.

Érdeklődünk, mire lesz kész az új gép, mire egy bölcselettel válaszol, ám előtte még ránéz Hársfalvi Istvánra, a ZMVMK elnökére - aki egyben nagyapja is -, és e pillantással válik nyilvánvalóvá, hogy honnan is az idézet.

- A jó munkához idő kell, a rosszhoz meg még több, mert amit az ember elront, ki kell javítani - avagy biztosak lehetünk benne: nem kapkodja el. - Az idei verenyszezonra készítem, és kell még néhány hét, mire összeáll, de bőven van időm. Szeretném, ha a hajómodell és a repülőmodell versenyeken is jó eredményeket érnék el az idén is, hiszen nyerni szeretek, az a legjobb.

Tiszta sor, és az is, hogy remek a csapatszellem a klubban. Mindezt Hársfalvi István is megerősíti, aki Bálinttal kapcsolatban azt is megemlíti: két szakági bizottság is őt jelölte az ifjúsági kategória legjobbjának, úgyhogy a tévedés ez esetben valószínűleg teljesen kizárt. De visszatérünk a munkaasztalhoz, mert még szeretnénk megtudni: mennyi segítség kell az építéshez vagy megy az már magától?

- Azért elkel a segítség, hiszen van, amit meg kell tanulni - mondja Bálint. - De munka közben egymásra is figyelünk, van, hogy a nagyobbak mutatják meg azt a fogást, ami szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!