Sport

2011.08.02. 15:43

Teke: már az új szezonra készül a címvédő ZTK

Már készül az új bajnoki évre a címvédő ZTK-FMVas férfi tekecsapatának a nyáron tíz fősre növekedett kerete. A közelmúlt eredményei „köteleznek” a jó folytatásra, hiszen az egerszegiek kimagasló szezont zártak legutóbb.

Kerkai Attila

A felkészülésnek pedig alaposnak kell lennie, hiszen a ZTK minden valószínűség szerint hosszú és fáradtságos szezon elé néz. Annak ellenére is, hogy a következő év világbajnokságtól „mentes” lesz, bár az egerszegiek bizonyították, hogy képesek megfelelni ezeknek az elvárásoknak is. Emlékezzünk rá: az ősszel, a ritzingi egyéni világbajnokságon a magyar válogatott egyetlen aranyérmét Nemes Attila szerezte, a sprint számban; illetve a vbcsapat összes dobogós helyezése a ZTK tagjainak nevéhez köthető: Boanta Claudiu a sprintben bronzot, Nemes pedig a kombinációban egy ezüstöt „csiszolt”, míg a klasszikus számban Farkas  Sándor bronzéremmel tette teljessé a kollekciót. Aztán még a májusi csapat-vb előtt az egerszegi klub a döntőben kettős győzelemmel védte meg bajnoki címét a Szeged ellenében, együtt ünnepelve az ifjúságiakkal, akik szintén elsők lettek. Az évadot záró világbajnokságon pedig a „felerészben” a ZTK-ra épülő válogatott (Kiss Tamás, Nemes , Farkas, Boanta és persze a szövetségi kapitány Fehér László) ezüstöt ünnepelhetett minden idők talán legszínvonalasabb fináléja után, melyet a szerbek nyertek meg.


– Soha rosszabb évet! – jegyezte meg Takács László, a ZTK elnöke is az eredménylajstrom végére érve. – Nagyon sok nemzet is megirigyelheti a sikereket, melyeket csak a mi csapatunk tagjai elértek. Viszont ehhez olyan háttér is kell, mint a miénk. Akadtak kritikus időszakok, de az önkormányzat és a többi szponzor is mellénk állt.

Itt kell megemlíteni a névadó FMVas Kft.-t, mely évek óta kitartó támogatója a klubnak. A cég részéről Mészáros József találóan jegyezte meg az évzáráskor: a gazdasági folyamatok kellemetlenül érintették őket is, de nem tudtak ellenállni a tekecsapat támogatásának...

S miért is érdekes mindez az új szezon előtt? Azért, mert ma már e sikerekre és kapcsolatokra épül a ZTK jövője. Melyben a cél talán már nem is az előrelépés (nehéz is lenne, bár persze mindig van feljebb...), hanem a klub ázsiójának megőrzése. Fehér László edző elsőként azt említi: „kitalálták”, hogy tíz fős felnőttkerettel várják a szeptemberi bajnoki rajtot.

– Megpróbáljuk kissé frissíteni a csapatot, fiatalos lendületet hozva a bajnoki évbe – árulta el. – Leigazoltuk az ifjúsági korú Kozma Károlyt Kaposvárról; visszacsábítottuk korábbi játékosunkat, Járfás Szilárdot; Pintér Károly pedig az ifjúsági csapatunkból lép előre. Lesz dolgunk bőven az új idényben, ugyanis ősszel, a bajnoki cím védőjeként mi képviseljük Magyarországot a csapat Világkupán, aztán kezdődnek a Bajnokok Ligája küzdelmei és persze a hazai pontvadászat is fontos. A tavalyi bajnokcsapatot hét játékos alkotta, s a címvédést azért is tartom nagy dolognak, mert közben voltak sérüléseink is. Azt remélem, hogy a bővebb kerettel könnyebben átvészeljük a nehéz időszakokat, illetve a sok kötelezettség nem lesz annyira megterhelő a csapattagok számára.

Fehér László hozzátette még: a ZTK „öregjei” (Farkas, Boanta és persze ő maga is ebbe a sorba tartozik) nem lettek fiatalabbak tavaly óta, ezért is egészségesebb, ha több játékos van a keretben. Mint mondta: hazai környezetben készülnek a rajtra, vegyítve a golyós és a kondicionális edzéseket, és persze felkészülési kupákat is „látogatnak” majd a szeptember 4-ei rajtig. Aztán december közepéig, az őszi idény végéig meg sem állnak. 


A SZEGED ÁLMA
Nem vállal nagy kockázatot, aki azt jósolja, hogy a hazai férfi teke Szuper Ligában újra a két nagy rivális, a ZTK-FMVas és a Szegedi TE fut majd versenyt a bajnoki aranyért. A ZTK-nál a fittebb csapat kialakítása talán azért is kezdődött el, mert a Tisza-partiak a világbajnok szerb csapatból erősítettek, hogy visszahódítsák a bajnoki aranyat zalai vetélytársuktól. Merthogy ők immár két éve csak vágyakoznak az arany után... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!