Sport

2011.01.07. 08:35

A ZTC legsikeresebb éve után sem gondol a megtorpanásra

Már bizonyos, hogy a 2010. évi versenyévadot története legsikeresebbjeként könyvelheti el a Zalaegerszegi Tájékozódási-futó Club. Egy másik részsiker is akad: statisztikai adatok alapján a taglétszámot tekintve a ZTC az ország harmadik legnagyobb tájfutó egylete.

Kerkai Attila

S miből tevődik össze ez a sikeresség? A tavalyi év magyar bajnokságain a ZTC neve mellé 97 bajnoki pont került, s ezzel a honi klubok rangsorában a 9. helyen végzett az egerszegi egyesület, és a 2010-es versenyévadban összesen 15 bajnoki érmet – 3 arany, 8 ezüst, 4 bronz – szereztek az egerszegi tájfutók.

Az egyéni teljesítmények élére továbbra is Novai Éva (korábban Makrai Éva) neve kívánkozik, aki megszerezte pályafutása 27. felnőtt bajnoki címét és további 3 érme mellett többször is erőssége volt a női csapatnak. A 14 esztendős Simon Alexandra egyéniben – bajnoki bronzérem – és csapattagként is több alkalommal bizonyította tehetségét, akire a korosztályos válogatottnál is felfigyeltek. Gömbös Szilvia két év szünet után szerzett ismét egyéni bajnoki pontot és a női ifi csapat erőssége volt. Említést érdemel még a legfiatalabb pontszerző, a 11 éves Porgányi Anna teljesítménye, aki a bajnoki jó szereplések mellett az országos diákolimpián szerzett bronzérmet.

Az újonc fiúk közül Erdős Márton és Fekete Ágoston már a közvetlen élmezőny mögé tartozik, csakúgy, mint az újonc Porgányi Márk és az ifjúsági Fábián Eszter. A szenior versenyzők közül Fehér Ferenc – a klub idei legeredményesebb versenyzőjeként 6 érmet szerzett bajnoksá- gokon. Egyéniben és csapatban 1-1 aranyérem és 2-2 ezüstérem az idei gyűjteménye a legnagyobb mezőnyű, férfi 40-es korosztályban. A csapateredmények között kiemelendő az újonc korosztályú fiú együttes bajnoki ezüstérme.

A sikeres esztendő legfontosabb eredményei és szereplői tehát a fentiek voltak, de mit hoz a jövő? Főleg az eredményesség terén, hiszen a ZTC számára évek óta Novai (Makrai) Éva szállította az aranyakat, aki viszont anyai örömök előtt áll.
– Az ő kiesése, illetve hiá hiánya biztos, hogy jelentkezni fog – ismerte el Fehér Ferenc edző, aki Erdős Gáborral készítette fel az elmúlt évben is a ZTC tájfutóit. – Viszont azt is látni kell, hogy egyre érettebb versenyzővé válik néhány fiatalunk, s közülük többen is a legjobbak közé léphetnek. Egyre gyarapodik utánpótlás bázisunk, hiszen ezt folyamatosan fejlesztjük, s persze óriási segítséget ad a szülői háttér, mert enélkül ma már nincs sport.

Két komolyabb eseményt is rendezett a ZTC, így a tavaszi országos hosszútávú bajnokságot és a nyári, háromnapos Thermenland Opent zalaegerszegi és csödei helyszínekkel. Az idén a legnagyobb „megmozdulást” a májusi, országos diákolimpia jelenti a zalai tájfutósport számára. A Nagykanizsán és Kistolmácson sorra kerülő viadalra hétszáz, de akár ezer résztvevő is érkezhet, ami szintén nagy kihívást jelent a rendező ZTC számára. 


ALAPOS ELŐKÉSZÜLETEK

Az idén is lesz egy nagy feladat: országos diákolimpiát rendeznek A tájfutósport elengedhetetlen kelléke a térkép. S miként készül el? Avatott kezek és szemek révén, tudtuk meg Fehér Ferenctől, aki maga is részese ennek a munkának. A helyszín alaptérképét a megfelelő hivataltól szerzik be, s következhet az alapos munka: négyzetméterről négyzetméterre át kell fésülni a területet, és a megfelelő jelkulcsokkal kiegészíteni. Ezt a munkát a tájfutók és a szervezők közösen végzik, majd a térkép sokszorosításra kerül, a rajtig pedig biztos helyre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!