Sport

2008.10.28. 03:31

Kötélugrók nagy versenye

<b>Nagykanizsa</b> (bb) - Szinte láthatatlanul pörgő ugróköteleket, s kidolgozott gyakorlatokat láthatott a közönség a nyolc ország, 53 versenyzőjét felsorakoztató Alfa-Top Sport Kötélugró Európa-bajnokságon és Európai Mesterek Tornáján.

Benedek Bálint

A szervező Szan-Dia FSC kellően felkészült a Zsigmondy SZKI tornacsarnokában lebonyolított viadalra, nemcsak mobil lelátót állítottak fel, de külön showműsorral is előrukkoltak.

A Nagykanizsán mindeddig egyedülálló versenyre a vendéglátó magyarok mellett osztrák, belga, dán, holland, angol, német és svéd kötélugrók érkeztek. A nemzetek komoly kvalifikációs találkozókon mérték össze tudásukat, ugyanis a női és a férfi mezőnyből egyaránt öt fő kerülhetett a válogatottba. A kanizsai Európa-bajnokságra csak a magyarok éltek a lehetőséggel, s mindkét nemben teljes együttest állítottak ki.- A 19 éves Hárs Gergő és az ifjú Szakáll Péter hazai közönség előtt bizonyíthatták tudásukat - idézett egy pozitívumot a Szan-Dia FSC edzője, Vágó Diána. Testvére és kolléganője, Alexandra tette hozzá: - Nagyon erős mezőny gyűlt össze, s egyes versenyszámokban mindenki a maximumon pörgetett .Az Európa-bajnokságon a versenyzőknek elsőként mindössze 30 másodperc állt rendelkezésükre, hogy minél többször pörgessék át a rendkívül vékony, speciális kötelet a lábaik alatt. Csak akkor sikerült tökéletesen a gyakorlat, ha az extra zsinór nem akadt el. A lányoknál a szombathelyi Bartók Aliz kitett magáért: rontás nélkül, 98 alkalommal ugrotta át a kötelet. A következő versenyszám, a háromperces folyamatos futás az állóképesség nagy próbája volt: három bíró igyekezett követni az eseményeket, s egy nyomógomb segítségével számba venni az ugrásokat. Ezeket az adatokat végül összesítették, ebből átlagolva született meg az eredmény. A nézőknek is nagyon tetszett a dolog, a belgák és az angolok rendkívül laza és gyors csuklómozdulatait látva olykor a levegő is megállt a csarnokban. A szabadon választott gyakorlatok előtt még az erőnlétet és koncentrációt igénylő triplázás következett, amikor egy felugrásnál háromszor pörgött át a kötél a lábak alatt.- A hibátlan teljesítményhez elég 250 ugrás, ezt Hárs Gergő tizeneggyel túlteljesítette, új Európa-csúcsot állítva fel - mondta Vágó Alexandra. - Sajnos elrontotta a következő, látványosabb és jóval összetettebb gyakorlatot, s így hiába küzdött olykor erőn felül, be kellett érnie a nyolcadik hellyel. Kiválóan teljesítettek a belgák, ők már évek óta legyőzhetetlenek Európában. A következő Eb-nek jövőre Svédország ad otthont, a most megszerzett rutinunkat szeretnénk ott kamatoztatni.

Ezek is érdekelhetik