Söjtör

2016.06.09. 13:44

50 milliárd elvonás az iskolákért

Söjtör – A kormány az iskolák államosításának anyagi fedezetét jórészt az önkormányzatoktól fogja elvenni – közölte csütörtökön sajtótájékoztatón Nagyné Csizmadia Valéria a Jobbik megyegyűlési képviselője.

Hajdu Péter

Ez a megszorító csomag közel 50 milliárd forint elvonást jelent, ami két részből áll. Részben feladatfinanszírozásból, ami 28 milliárd forintot jelent, továbbá egy új adó alapján további 21 milliárdból. Felmerül a kérdés, miért a jól működő önkormányzatokat bünteti a kormány az új adó bevezetésével? – tette fel a kérdést a jobbikos képviselő.

Elmondta továbbá, hogy tavaly és idén durván alulfinanszírozták az iskolafenntartó KLIK-et, amely hatalmas adósságot halmozott fel. Ezt most próbálja korrigálni a kormány, de legnagyobbrészt az önkormányzati megszorításokból. Az önkormányzatok eddig is erejükön felül támogatták az iskolákat. De félő, hogy a támogatás és az önkormányzati 50 milliárd forint is kevés lesz a fenntartáshoz, ezért pedagógus leépítésekkel járó iskola összevonásokra lehet számítani. A Jobbik arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza az elhibázott döntéseit, mondta a Nagyné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!