Sárhida

2014.01.13. 14:36

Előadás a sárhidai erdők történetéről

Sárhida - A helyi kisnemesek tulajdonában lévő erdőkből kötelező beszolgáltatási jelleggel rendszeresen szállítottak tűzifát Zalaegerszegre is.

Szakács László Bedő-díjas erdész, erdészettörténész és természetfotós tartott nemrégiben igazán új információkat is tartalmazó és magával ragadó előadást a település és környékének erdeiről.

A szerző országosan is egyedülálló kutatómunkájával arra vállalkozott, hogy a teljességre való törekvéssel feldolgozza Zalaegerszeg és a környező települések erdő- és vadászat történetét.

A sárhidai erdők a környező nagyobb erdőbirtokosságok középpontjában helyezkednek el. A területen jórészt a szubmediterráni és óceáni éghajlati viszonyok uralkodnak, mely szerint többségében a gyertyános és tölgyes erdők a jellemzőek és csak kisebb mértékben a bükkösök. Az akácosok telepítése nagyobb arányban az 1800-as évek végén indult el, most már ezek sokkal jelentősebb arányban vannak jelen a korábban már említettek mellett és növekedett a fenyvesek aránya is.

A terület általános erdősültsége 35 százalékos, amely a megyei átlag felett van. Aktualitásként tanácsokkal látta el az érdeklődőket az erdőtelepítés szabályozásával kapcsolatosan valamint az ültethető fafajokról.

Szakács László elmondta, hogy mint számos más helyen a megyében, Sárhida környékén is a jellemző az erdők széttagoltsága, a kesze-kusza tulajdoni viszonyok, melyek egyáltalán nem segítik elő a tervezhető, kisebb méretű, bizonyos mértékben egyeztetett erdőgazdálkodás megszervezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!