Resznek

2017.03.20. 20:15

Bővülő lehetőségek Reszneken: épületfelújítást és gépbeszerzést is terveznek

Az önkormányzat éves költségvetésének körülbelül felét teszi ki a Start közmunkaprogram, ami egyre több ember számára biztosít megélhetést a településen.

Gyuricza Ferenc

A mintegy háromszáz fős község önkormányzata a minap fogadta el a költségvetési rendeletét, aminek a főösszege a korábbi évekét magasan meghaladó mértékű, 117 millió forint lett. Ennek körülbelül a fele kapcsolódik a Start közmunkaprogramhoz, annak személyi juttatásaihoz, dologi kiadásaihoz és fejlesztéseihez - tájékoztatta lapunkat Kercsmár István polgármester.

- A közmunkaprogram 56 millió forintjából mintegy 28-at fordíthatunk bérekre és annak járulékaira - magyarázta a polgármester. - A fennmaradó összegből fogjuk a program egyéb kiadásait, köztük a termeléssel járó költségeket, a gép- és eszközbeszerzéseket, az épületek felújítását és átalakítását, új tárolóhelyiség kialakítását finanszírozni.

Munkálatok a felújítandó óvodaépület udvarán. A képen balról Orsós Tibor, Varga Béla és Hegedüs Tibor közmunkások, illetve az őket társadalmi munkában irányító és segítő Németh Tibor
Fotó: Archív

Kercsmár István azt is hozzátette, az említett összegben szerepel az az ötmillió forintos jutalom is, amit az önkormányzat az Év közfoglalkoztatója cím elnyerésekor a belügyminisztériumtól kapott.

- Az eszközparkunkat burgonya-, illetve olajtökbetakarító gépekkel, pótkocsival tervezzük bővíteni - folytatta a polgármester. - Szeretnénk egy zöldségfeldolgozó gépsort is vásárolni, a saját bevételeinket pedig a volt óvodaépület felújítására fordítjuk, utóbbi várhatóan kétmillió forint körül alakul.

Az önkormányzat további, a közmunkaprogrammal nem összefüggő beruházásokkal is számol. Van egy beadott energiaracionalizással kapcsolatos pályázatuk, ha ezt megnyerik, akkor egy újabb 24 millió forintos program indulhat el településen. Ennek közel négymillió forint lenne az önrésze. Az úgynevezett adósságkonszolidációs támogatásra is számítanak a községben - az ezen a jogcímen folyósítandó hat és félmillió forintból járdafelújítást, a ravatalozó felújítását, továbbá vizesblokk modernizálását szeretnék megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!