Resznek

2016.09.22. 18:15

Reszneken megélhetést biztosít a közmunka

Resznek - Hétmillió forint értékben bővítette a közmunkaprogram eszközparkját a település önkormányzata. Többek között traktort, szántóföldi permetezőt, valamint hármasekét is vásároltak.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Kercsmár István, a mintegy 300 lelkes település polgármestere mondta lapunknak, aki azt is hozzátette: Reszneken valóban sikeres a mezőgazdasági projekt.

- Nemcsak a helyi lakosokat tudtuk kedvezményes áru zöldségekkel ellátni, de egy igen jelentős mennyiséget tovább is értékesítünk - magyarázta a polgármester. - Ennek egyértelműen az az oka, hogy a közmunkások többsége komolyan veszi a feladatát, itt tényleg értékteremtő munkát végzünk.

Kercsmár István hozzátette: tavaly közel hárommillió forint bevételük származott az értékesített áruból, ezt a törvényi előírás alapján visszaforgatják a programba.

Az újonnan vásárolt traktor a szántóföldi munkáknál lehet hasznos. Az indiai és olasz konstrukcióban készült munkagépet Varga Béla vezeti, hátul Gelencsér Istvánné és Orsós Tibor látható
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Idén hétmillió forint értékben tudtuk az eszközparkunkat bővíteni - sorolta tovább a polgármester. - Vásároltunk 6,4 millió forintért egy 50 lóerős, indiai-olasz konstrukcióban készült traktort, ami óriási segítség lehet a szántóföldi munkáknál. Emellett 600 literes szintén szántóföldi permetezőt, valamint hármasekét is vettünk - sorolta.

Reszneken tavaly indította el az önkormányzat azt a mezőgazdasági projektet, amelynek keretében konyhakerti zöldséget, olajtököt és burgonyát is termeltek. Ezek továbbra is szerepelnek a palettán, miközben létesítettek gyümölcsöst is. Ide 55 tő szilva-, alma-, körte-, meggy-, illetve cseresznyefát ültettek, és a terület tovább bővíthető. Úgy számolnak vele, hogy a gyümölcsösök talán három év múlva már termőre fordulnak.

- Szeretnénk közösségi feldolgozót is létrehozni az egykori óvoda épületének felhasználásával, erre be is nyújtottuk már a 25 millió forint értékű pályázatunkat a vidékfejlesztési célelőirányzathoz - tette még hozzá Kercsmár István. - A végső célunk ugyanis az, hogy a helyi hozzáadott értékkel és munkával tartósan megélhetést tudjunk biztosítani a falubeliek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!