Rendőrségi

2014.04.23. 19:00

Bűnügyek, rendőri jelenlét

Zalaegerszeg – A zalai közbiztonsági helyzetről is tárgyalt a megyei önkormányzat a szerdán tartott soros ülésén.

Szabó Judit

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság javuló bűnügyi statisztikát tárt a képviselők elé. Szukics Ferenc főkapitány-helyettes hangsúlyozta, hogy tavaly 27 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma Zalában az előző évi adatokhoz képest, a nyomozási eredményességi mutató pedig több mint 9 százalékkal javult: a bűncselekmények tetteseinek 52,5 százaléka került rendőrkézre. A felszólaló képviselők a rendőri jelenlét további fokozását tartották szükségesnek. Dr. Fekete Zoltán (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: bár a statisztika szerint a béke szigete Zala megye, de a lakosság biztonságérzete nem fog javulni, ha egy zsáktelepülésen naponta csak egyszer gurul végig a rendőrautó. 

A felvetésekre az ülésen jelen lévő dr. Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes úgy reagált: a rendőri jelenlét fokozása pénz és humán erőforrás kérdése. Hozzátette, hogy e téren sokat léptek előre. Emlékeztetett rá, hogy 2010-ben 3500 fős létszámhiánnyal küzdött a magyar rendőrség, a körzeti megbízotti állások egy része is üres volt. Azóta megszűnt a létszámhiány (4500 főt vettek fel), a KMB-státusokat betöltötték, s úgy szervezik a munkát, hogy a körzeti megbízottak minél több időt a közterületen töltsenek.A rendőrség beszámolóját elfogadta a testület, majd meghallgatta Egri Gyula igazgató tájékoztatóját a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységéről és feladatairól.

A közgyűlés döntött arról, hogy felsőfokú iskolakezdési támogatást nyújt a 30 év alattiaknak, akik első diplomájuk megszerzése érdekében Zalában működő felsőoktatási intézményben kezdik meg államilag elismert tanulmányaikat. Az egyszeri, maximum 50 ezer forintos támogatásra csak azok pályázhatnak, akik a megyei jogú városok kivételével állandó lakóhellyel rendelkeznek a megyében 2014. április 23-án és az igénylés beadásának időpontjában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!