Rendőrségi

2012.03.23. 19:15

Sikkasztott a hivatásos gondnok

Felfüggesztett börtönre ítélte pénteken a városi bíróság azt a zalaegerszegi hivatásos gondnokot, aki rábízottak pénzéből több millió forintot elsikkasztott.

Arany Gábor


Gálosné Zsiday Mária (54) az egerszegi gyámhivataltól 2006 decemberétől kapott megbízást hivatásos gondnoki feladatokra. Ennek 2011 tavaszi visszavonásáig, pontosabban előző év végéig tizennyolc gondnokolt vagyonából  milliókat költött saját céljaira.  A kiadásokról, bevételekről évente számolt el, ám a hiányt valótlan adatokkal egy ideig elleplezte.

-  Előfordult, hogy a gondnokolttól átvett pénzt  költötte el,  máskor a szociális segélyt nem tüntette fel az  elszámolásban, többeket a nyugdíjuktól szabadított meg. A kár 17 ezer forinttól 1,1 millióig terjedt, végül  megközelítette az ötmillió forintot, melyből a  büntetőeljárás megindulásakor  egy részt már megtérített, a többit   a tegnapi tárgyalásig  fizette vissza.

 Gálosné Zsiday Máriát a bíróság 18 rendbeli  csalásért, 18 rendbeli magánokirat-hamisításért  2 év,  végrehajtásában 4 esztendőre felfüggesztett börtönre ítélte és öt évre eltiltotta a hivatásos gondnoki foglalkozás gyakorlásától.  A kiszabható büntetés felső határa egyébként hét és fél év lett volna.

Dr. Sorok Norbert bíró az ítélet indoklásakor kiemelte, súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Gálosné bizalmi állást betöltve folyamatosan károsította meg a gondnokoltakat. A másik oldalon azonban nyomatékkal esett a latba a bűncselekmények teljes beismerése, megbánó magatartás, valamint az, hogy  az eljárás alatt megtérítette a kárt. Mint a bíró rámutatott, ha ez utóbbira  az eljárás korábbi szakaszában sor kerül, akkor mód lett volna  közvetítői eljárásra. Azaz teljes anyagi kártérítés, illetve erkölcsi elégtétel adása mellett korlátlanul enyhíthető lett volna Gálosné büntetése.
 Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!