Rendőrségi

2011.10.26. 17:13

Emberölés kísérlete - Vasvillával szúrt és kést döfött a szomszédjába

Nyolc éve vasvillával szúrta meg, tavaly pedig késsel döfte hasba szomszédját az a barlahidai férfi, akinek büntetőperét szerdán kezdték tárgyalni a megyei bíróságon.

Arany Gábor

Szokatlan módon két rendőr biztosítása mellett kezdődtek a tárgyalótermi események, ugyanis az 56 éves vádlott, Horváth Ferenc viselkedését az elmúlt időkben agresszivitás és kiszámíthatatlanság jellemezte.
Dühe célpontjába elsősorban szomszédja került, akivel igen rossz kapcsolatot tart fent.

Ez több évtizedes múltra tekint vissza, az elmúlt tíz évet már szóváltások, feljelentések tarkították. Ennek egyik állomása volt, amikor 2003. december 11-én vitát követően vasvillával megszúrta a szomszéd férfit. Akkor súlyos testi sértés bűntette miatt indult ellene eljárás, amit azonban büntethetőséget kizáró ok miatt megszüntettek  - tekintettel elmebéli állapotára. Mivel a kényszergyógykezelés feltételei nem álltak fent, a kórházi kezelésen átesett, gyógyszereket szedő Horváth Ferencet ezek után semmi nem korlátozta.
-  Sok embert félelemben tartott, de nem lehetett büntetni, mert cédulája van -  mondta tegnap az egyik tanú. A megkéselt férfi felsége szerint ezzel Horváth visszaélt, ezért kerülték vele a konfliktust, de nem mindig sikerrel.

- Pokol lett az életünk az első támadása óta, állandó rettegés, mert még jobban felerősödött, hogy nem büntették meg - fogalmazott a nő dr. Gergye Tamás bíró kérdésére.

 A vádirat szerint Horváth Ferenc tavaly október 15-én késő délután busszal tért haza Barlahidára, majd megvárta a jármű távozását, de nem lakására indult, hanem a szomszédja felé vette az irányt, aki háza kapujában állt. Szemére vetette, hogy gépek járnak be az udvarára, meg régebbi sérelmeit hánytorgatta fel, majd hirtelen mozdulattal zsebéből kést vett elő, kinyitotta és szúrt. Ettől a szomszéd megrettent, hátrébb lépett, de a feléje lendülő kéz elől nem tudott kitérni, a penge a hasába fúródott. Az eseményeket ekkor már látta a megtámadott felesége és fia, utóbbi baltáért futott megvédeni magukat, mire Horváth Ferenc haza indult, majd ismerőséhez ment és azt adta elő, hogy hárman támadtak rá.
A kés nem került elő.

 A megszúrt férfi sérülése közvetett életveszélyt eredményezett, ami miatt azonnal megoperálták. A támadó ellen emberölés kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség, mert az újabb szakértői vélemények szerint elemállapota nem tette őt képtelenné tette következményeinek felismerésében, bár súlyos fokban korlátozta.

 Horváth Ferenc  a tárgyaláson többször kikelt az ellene felhozott vádak ellen. Ártatlanságát hangsúlyozta és állította, a szomszéd támadott rá, kalapáccsal ütött a kezére, a fejsze is előkerült, mire ő elmenekült és rendőrt hívott.
A tárgyalást szakértők, tanúk meghallgatására decemberre elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!