Rendőrségi

2011.01.31. 20:09

Csőre töltött puskával indult elszámolni

Betárazott távcsöves kispuskával indult ellenfelével elszámolni az a kisrécsei férfi, akit a megyei bíróság hétfőn felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott.

Arany Gábor

Az eset még 2007. szeptember 23-ra virradó éjjel történt. Előtte este egy kisrécsei kocsmában töltötte az időt a most 42 éves Bahóber Lajos, akinek konfliktusa támadt H. Csabával. Szó szót követett, dulakodás támadt, de a verekedést a vendégek közbeavatkozása megakadályozta. Bahóber tovább pálinkázott egy darabig, majd távozott. Időközben H. Csaba hazament Zalasárszegre, s onnan újabb szórakozóhelyre indult. Mindenki szerencséjére, mert Bahóber Lajos nem sokkal később, éjféltájt megjelent H. Csaba lakásán. Kezében csőre töltött és további öt lőszerrel betárazott kínai gyártmányú 0,22-es kaliberű távcsöves kispuskával.

Az előszobába toppanó férfi H. Csabát kereste azzal, hogy megöli. A bent lévők közölték, a fiatalember nincs ott, és próbálták megnyugtatni. Egyikük kituszkolta a férfit a házból, majd némi dulakodás árán kicsavarta kezéből a fegyvert és eldobta. Bahóber ekkor még erősködött, kérte, adják vissza a puskát. Végül békében távozott, amikor ígéretet kapott, hogy másnap visszaadják neki. A háziak ehelyett a rendőrséget hívták.

Az első eljárás elmarasztalása nélkül zárult le, de a megismételtben már emberölés előkészületét és lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés vádját fogalmazta meg az ügyészség a férfival szemben, akit utóbbi bűntett miatt 1997-ben egyszer már elmarasztaltak.

Bahóber a nyomozás során nem tett vallomást. Hétfőn dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa előtt azonban már felidézte az eseményeket. Ahogy szerinte történt. Nem vitatta, megfenyegette ellenfelét, azt sem, hogy fegyver volt nála. Az azonban nem az övé, mondta, hanem a közeli Ádám-hegyen fészerben találta, szalmával fedve. Erről pedig a konfliktus előtt pár nappal kapott hírt az apjától, aki a fészer gazdájának dolgozott, s ekkor került szóba a különös lelet. Bahóbernél 2010 februárjában tartottak házkutatást, akkor puska alkatrészeket, kilőtt 0,22-es lövedék és állatkábításhoz használatos eszköz hüvelyét találtak, ami legalábbis a lőfegyverekhez fűződő vonzalmáról árulkodott és hiteltelenné tette magyarázatát. A férfi azt is tagadta, hogy bement volna a lakásba. Állítása szerint a háziak - az éji óra ellenére - már az udvarra eléje jöttek és kicsavarták kezéből a fegyvert. Ezt viszont a tanúk cáfolták, de elismerték, Bahóber őket nem fenyegette, mert pusztán H. Csabát kereste.

- Nem fogtam senkire a puskát, meg akartam ijeszteni őket, pedig tudtam volna lőni, ha akarok - magyarázta.

Mindezek alapján a bíróság a férfit lőfegyverrel, lőszerrel visszaélésért, valamint emberölés előkészületéért 2 év, börtönben letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, ám végrehajtásában 5 esztendőre felfüggesztette.

Az ítéletet az ügyész és a vádlott tudomásul vette, a védő három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Ezek is érdekelhetik