Rendőrségi

2010.08.31. 14:23

Tragédia: Kizuhant a nyolcadik emeletről egy kislány Nagykanizsán

Kiesett egy kislány hétfő délben Nagykanizsán, a Zemplén Győző utca 6. alatti tízemeletes épület 8. szintjéről, a gyermek túlélte a zuhanást, kórházba szállították, ám az életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség közlése szerint a kicsi egyedül volt otthon, s a konyha ablakából esett ki.

MTI

 

Szörnyű volt látni, ahogy csúszik le a keze a párkányról. Sokan próbáltak segíteni, megmenteni az életét – úgy érzem, megtettünk mindent, amit lehetett.”  Papp Anita többekkel szemtanúja volt a Zemplén Győző utcai tízemeletesből hétfőn kizuhanó kislány halálának.

 

 

A tragédia dél körül történt, az 5-ös szám alatti társasházban: a 6 esztendős kislány a 8. emeletről, az egyik lakás konyhaablakából esett ki.

- Éppen a szélső szobában voltam, amikor arra lettem figyelmes, hogy valami lóg a ház ablakából – mondta a szemközti épület egyik lakója, Dervalics Györgyné. - Először azt hittem, ágynemű, de amikor jobban megnéztem, láttam, hogy a kislány. Kijöttem, s akkor már sokan ott álltak, kiabáltak neki, hogy tartsd magad.   

- Az ablakpárkányba kapaszkodott, aztán szegényke, nem bírta tovább és a mélybe zuhant. Szörnyű volt hallani a puffanást, ahogy földet ért, míg élek, nem felejtem el...

Fia, Dervalics György egyike volt azoknak, akik megpróbálták megmenteni a pici lányka életét.

Pléddel, paplannal futottak a ház falához, ám mire odaértek volna, a gyermek feladta. A fiatalembert érthető módon és láthatóan sokkolta, ami történt: egy órával később is falfehér volt.

- A barátnőmmel ültem a parkban az egyik padon, amikor észrevettük, hogy a nyolcadik emeletről lóg és sikoltozik a kislány - idézte fel. – El akartuk kapni, de nem sikerült...

A zaklatott fiatalember szólt a tűzoltóknak - és még sokan mások tettek ugyanígy, mert egymástól függetlenül, többen is igyekeztek segítséget hívni.

- Láttuk, amikor leesett szegényke, de nem bírtunk odamenni hozzá, hogy megnézzük, él-e -magyarázta. - Ennyit tudok csak mondani, most mennem kell, mert éjszakás vagyok.

 

 

 A parkban, pontosabban a lakótelep füves területein álló döbbent emberek közül néhányan azt mondták, a szemtanúk közül többen is sírógörcsöt kaptak a tragédia után.

Ziegler Tibor éppen a közeli hipermarketből tartott hazafelé, amikor figyelmes lett a kislányhoz beszélő, ideges, feszült emberekre az épület előtt.  

- Valami egészen furcsa módon, háttal a falnak, kezecskéivel hátrafelé kapaszkodott a párkányba, meg gondolom, a kis sarkaival támaszkodott lent - idézte fel. - Akkor halkan sírdogált, mi meg kiabáltunk neki: tartsd magad, kapaszkodj! Azt hallottam, közben felszaladtak a nyolcadikra, hogy felhúzzák a kicsi lányt, be akarták rúgni a lakás ajtaját, de nem tudták. Hoztak paplanokat, párnákat a szomszéd lépcsőházból is, egy síró fiúcska pedig szintén biztatta, kiabált neki felfelé: kapaszkodj, kislány! Ő meg halkan visszaszólt még: kapaszkodok. Annyira sajnáltam, azt hittem, a szívem megszakad.

A kislány - miután többek szerint 5–10 percig is fent tartotta magát – közvetlenül a ház tövébe zuhant, félig-meddig az épület körül futó betonjárdára, félig pedig arra a földkupacra, amit a Dél-zalai Vízés Csatornamű Zrt. hagyott maga után egy munkálat kapcsán. (Volt, aki szerint ezért nem halt meg rögtön.)

Itt találtak rá a kiérkező nagykanizsai tűzoltók, akik az első jelzést 12 óra 9 perckor kapták. A riasztás azonnal megtörtént, melynek köszönhetően alig 4 perc múlva már a helyszínen volt a kosaras létra. De már nem volt mit tenni.

- Elsőként érkeztünk a házhoz, a kislányt akkor már többen is körbevették - mesélte Takács Zoltán létrakezelő. -  Nem mertünk hozzányúlni, mert nem tudtuk, melyik testrésze tört el, s vannak-e belső sérülései.

 

 

A mentősök amúgy is útban voltak odafelé, s egy-két perc múlva meg is érkeztek. Nekünk ezt követően már nem volt feladatunk, de amire megkértek minket - a kislányt ráemeltük a speciális matracra - abban segítettünk.

Egri Gyula tűzoltóparancsnok értetlenül áll az eset előtt, mint mondta: 21 éve teljesít szolgálatot a városban, de nem emlékszik hasonló tragédiára.

A baleset helyszínére mentőautó és helikopter is érkezett – mint azt az Országos Mentőszolgálat kommunikációs osztályától megtudtuk, rendkívül instabil állapota miatt végül mégsem helikopter, hanem mentőautó szállította a Kanizsai Dorottya Kórházba az életveszélyesen sérült gyermeket. Dr. Brünner Szilveszter, az egészségügyi intézmény orvos- igazgatója kérdésünkre elmondta, a kislány a folyamatos újraélesztés ellenére keringés és légzés nélkül érkezett kórházukba, ahol minden lehetséges eszközt bevetettek a szakemberek (köztük ő maga is) megmentése érdekében - ám hiába, a balesetet szenvedett gyermek kétórányi küzdelem után elhunyt.

 A megkérdezett lakók többsége szerint a gyermek egyedül tartózkodott a lakásban, mikor kiesett.

 Ezt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleménye az elsődleges információk alapján meg is erősítette.

 

Szerettük volna az anyukát is megszólaltatni, ám ő - érthető módon - nem kívánt beszélni a tragédia körülményeiről, melyeket egyelőre homály övez.

Mindenki csak találgatja, hogyan maradhatott nyitva az ablak, s miért mászott ki rajta a kislány. Úgy tudjuk, az édesapa éppen a munkahelyén dolgozott, amikor hazahívták a szörnyű hírrel.

 Lakók szerint egyébként a családdal nincs gond, szeretetben nevelték gyermeküket. Ezzel együtt a szakember véleménye az, hogy éppen ez az a korosztály, amelyikre különösen oda kell figyelni.

- Amikor a gyerek elkezd mozogni, onnantól kezdve egyszerűen nem szabad egyedül hagyni - mondta az eset kapcsán Cs. Nagyné Sipos Edit, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus. - A kicsik kíváncsiak, szeretik felfedezni környezetüket, ráadásul az ablak különösen csábító a számukra. Egy 6 évesnek még nincs differenciált veszélyérzete, nem látja előre minden cselekedetének a következményét. Ráadásul a mozgása sem annyira ügyes, hogy megoldjon egy ilyen váratlan helyzetet, ami sok esetben még a felnőtteknek is nehézséget okoz. Persze, egy 6 éves gyereknek már képesnek kell lennie arra, hogy elfoglalja magát, de ez esetben a szülő felelőssége, hogy a veszélyeztető tényezőket – nyitott ablak, gáztűzhelyen melegedő étel, elzáratlan vegyszerek – kiiktassa a környezetéből.

 Az eset a szakpszichológust is megrázta, aki megjegyezte: sok szülő szerencsés, hiszen az esetek többségében a kisebb otthoni balesetek ráébresztik az anyát és az apát arra, hogy elővigyázatosak legyenek, s hogy egyik szemüket mindig a gyermeken tartsák.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a tragikus haláleset körülményeit.  

  

 


Tisztelt Hozzászólók!

 A cikk kommentálási lehetőségét kegyeleti okok miatt letiltottuk. A vádaskodásoknak, a személységi jogok megsértésének nem áll módunkban teret adni. Aki kegyeletét szeretné leróni, az a gyász virágaival, gyertyával akár a helyszínen, akár az erre a célra létrehozott internetes portálon megteheti. Sajnáljuk, hogy a részvétnyilvánító hozzászólásokat is el kellett távolítanunk, de kérjük megértésüket. Mindazonáltal felhívjuk figyelmüket, hogy a tragédia kapcsán a továbbiakban is tartózkodjanak mindennemű hozzászólástól, mely portálunk alapelvelveit sérti, s némely esetben az emberségesség etikai, erkölcsi határait feszegeti.  

OLDALTÖRÉS: Az első hírek a tragédiáról

 

 

 

Az első hírek a tragédiáról

Kiesett egy kislány hétfő délben Nagykanizsán, a Zemplén Győző utca 6. alatti tízemeletes épület 8. szintjéről, a gyermek túlélte a zuhanást,  kórházba szállították, ám az életét már nem tudták megmenteni.

Az első hírek szerint  a 6-7 év körüli gyermek a hetedik vagy a nyolcadik emeletről esett ki. A helyszínre mentőhelikoptert is hívtak, de közben a mentők már kórházba szállították az életveszélyesen megsérült kislányt.

Szemtanúk először a tűzoltókat értesítették, mert azt látták, hogy a gyerek egy ablakból lóg ki fejjel lefelé, a segélyhívást követően azonban szinte azonnal kizuhant, s az épület tövébe, felázott talajra esett.  Egyesek szerint egy földkupac mentette meg az azonnali haláltól, mások szerint az, hogy fentakadt egy párkányon, és csak azt követően zuhant le - számol be  szuperhir.hu


A mentőktől származó információk szerint a kislányt újra kellett éleszteni, ezért mentőautóval a nagykanizsai kórházba szállították, ahol kora délután még küzdöttek az életéért.

Mint lapunk munkatársa,  Horváth-Balogh Attila megtudta, a kislány hatéves volt, s a nyolcadik emeletről zuhant ki.

A szemtanúk elmondása szerint a gyermek több mint öt percig sírt és kiabált az ablakban. Többen is a segítségére siettek: paplanokat és plédeket hoztak a lakásból, de mire leértek az ágyneművel, a kislány kizuhant.



Nem sokkal fél három után kaptuk a hírt, hogy a kicsi lány életét nem tudták megmenteni, a  Kanizsai Dorottya Kórházban  két órás újraélesztés után a elhunyt.

A Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója, dr. Brünner Szilveszter elmondta: beszállításakor a kislánynak nem volt se keringése, s légzése. (Annak ellenére, hogy mint azt az Országos Mentőszolgálat sajtóosztályától megtudtuk, a útközben, a mentőben is folyamatos volt az újraélesztés.) Dr. Brünner Szilveszter hozzátette: amit szakmailag meg lehet tenni, azt kollégái megtették, két órán keresztül minden lehetséges eszközt bevetettek a kislány életének megmentése érdekében. Sajnos, sikertelenül...

A rendőrség délután nem sokkal fél öt előtt adott ki hivatalos közleményt a tragédiáról.

Mint írják, 12.19 órakor érkezett bejelentés a Zalaegerszegi Mentőügyeletről a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra, hogy egy nagykanizsai társasház egyik 8. emeleti lakásából kiesett egy hat éves kislány.

Az eddigi adatok alapján annyi volt megállapítható, hogy a hat éves kislány egyedül tartózkodott a lakásban, amelynek konyhaablakából eddig ismeretlen körülmények között kicsúszott. A szerencsétlenül járt gyermeket a helyszínre érkező mentők újraélesztették, azonban a Nagykanizsai Kórházban a gondos orvosi ellátás ellenére elhunyt.


Tisztelt Hozzászólók!

 A cikk kommentálási lehetőségét kegyeleti okok miatt letiltottuk. A vádaskodásoknak, a személységi jogok megsértésének nem áll módunkban teret adni. Aki kegyeletét szeretné leróni, az a gyász virágaival, gyertyával akár a helyszínen, akár az erre a célra létrehozott internetes portálon megteheti. Sajnáljuk, hogy a részvétnyilvánító hozzászólásokat is el kellett távolítanunk, de kérjük megértésüket. Mindazonáltal felhívjuk figyelmüket, hogy a tragédia kapcsán a továbbiakban is tartózkodjanak mindennemű hozzászólástól, mely portálunk alapelvelveit sérti, s némely esetben az emberségesség etikai, erkölcsi határait feszegeti.  

OLDALTÖRÉS: Szerintem (Hotváth-Balogh Attila jegyzete)

OLDALTÖRÉS: Szerintem (Hotváth-Balogh Attila jegyzete)

 

Szerintem (Hotváth-Balogh Attila jegyzete)


Torokszorító és nehéz kérdezni ilyenkor nekünk is, mégis menni, csinálni kell. És nem, nem a szenzációért, mint azt sokan hinnék, nem. A tanulság miatt, az okulásért, hogy mással soha ne történhessen ilyesmi – se szülôvel, se gyermekkel. Belegondolni is hátborzongató, mit élhetett át odafönt a kislány, miközben a segítségre várt – pedig pici lelkecskéje mélyén biztosan tudta, ereje véges, s gyorsan fogy. Mégis küzdött becsülettel, ahogy mondták, akik látták. Segítői is voltak – valahogy mégis megtörtént a visszafordíthatatlan, a felfoghatatlan.

 


Tisztelt Hozzászólók!

 A cikk kommentálási lehetőségét kegyeleti okok miatt letiltottuk. A vádaskodásoknak, a személységi jogok megsértésének nem áll módunkban teret adni. Aki kegyeletét szeretné leróni, az a gyász virágaival, gyertyával akár a helyszínen, akár az erre a célra létrehozott internetes portálon megteheti. Sajnáljuk, hogy a részvétnyilvánító hozzászólásokat is el kellett távolítanunk, de kérjük megértésüket. Mindazonáltal felhívjuk figyelmüket, hogy a tragédia kapcsán a továbbiakban is tartózkodjanak mindennemű hozzászólástól, mely portálunk alapelvelveit sérti, s némely esetben az emberségesség etikai, erkölcsi határait feszegeti.  

OLDALTÖRÉS: Életmentő szabályok

 

 

 

Életmentő szabályok

● Emeletes házban a legfontosabb szabály: ne hagyjuk magukra gyermekeinket nyitott ablak közelében

● A potenciális veszélyt jelentő nyílászárókra szereltessünk rácsokat

● Reteszekkel is megelőzhetjük, hogy kinyissák az ablakokat, erkélyajtókat

● Az ablakok közelében ne legyen olyan bútor, amire felmászva elérik azokat



Tisztelt Hozzászólók!

 A cikk kommentálási lehetőségét kegyeleti okok miatt letiltottuk. A vádaskodásoknak, a személységi jogok megsértésének nem áll módunkban teret adni. Aki kegyeletét szeretné leróni, az a gyász virágaival, gyertyával akár a helyszínen, akár az erre a célra létrehozott internetes portálon megteheti. Sajnáljuk, hogy a részvétnyilvánító hozzászólásokat is el kellett távolítanunk, de kérjük megértésüket. Mindazonáltal felhívjuk figyelmüket, hogy a tragédia kapcsán a továbbiakban is tartózkodjanak mindennemű hozzászólástól, mely portálunk alapelvelveit sérti, s némely esetben az emberségesség etikai, erkölcsi határait feszegeti.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!