Receptek

2013.07.11. 14:21

Recept: Halrétes Halász módra, tejszínes kapormártással

Olvasónk Halász János receptje

Hozzávalók:

50 dkg fogasfilé
1 fej vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint tárkony
fehér bors
halfûszer
1 kávéskanál liszt
1 mokkáskanál pirospaprika
5 dkg búzadara
1 dl fehérbor
1 dl halsűrítmény
(esetleg 1 db halászlékocka)
2 db tojás
2 csomag réteslap
0,5 dl olívaolaj

petrezselyemzöld

A kapormártáshoz:

5 dkg vaj
1 dl tejszín
1 dl halsűrítmény
1 kis fej vöröshagyma
1 dl tejföl
1 csomó kapor

fehér bors
halfűszer
sűrítéshez liszt

Elkészítés

A finomra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott halfilét, fokhagymát, sózzuk, csipet tárkonnyal, fehér borssal, petrezselyemzölddel (esetleg egy kevés halfűszerrel) ízesítjük. Lassan puhára pároljuk a halat, ügyelve arra, hogy ne törjön össze, meghintjük a liszttel, pirospaprikával, búzadarával, felengedjük a borral és halsűrítménnyel, összeforraljuk. Kb. 15 perc után hozzákeverjük az egész tojásokat, majd a szokásos módon megtöltjük a réteslapokat, és szép pirosra sütjük.

Kapormártás készítése:

3 dkg vajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a halsűrítményt és kb. 2 dl vizet, fűszerezzük, és jól kiforraljuk, átpasszírozzuk. 2 dkg vajon az összevágott kaprot megfuttatjuk, és összeforraljuk az átpasszírozott lével. A tejszínt, tejfölt simára keverjük a liszttel, és besűrítjük vele a mártást. Jól összeforraljuk, ha szükséges, utánaízesítjük. Az elkészült rétest felszeleteljük, melléöntjük a kapormártást, a képen látható módon tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!