Pusztaszentlászló

2011.07.27. 09:02

Felvillant a fény a pusztaszentlászlóiak szemében

Igen fény villant a szó szoros értelemben, hiszen égett a gáz a falu határában. Elkezdődött a Tófej-1 jelű kúton a kutatófúrás.

Varga Jánosné


A kutatófúrás eredményes lett, a szakemberek szerint a vártnál jobb lett a hozam, amit a próbatermelés is bizonyított, vagyis megfelelő mennyiségű és nyomású gázt találtak.
A szakértők ennél több információval egyelőre nem szolgálhattak.


Varga János a község polgármestere bizakodó és örül, hogy  70 év után újra fúróberendezés áll a határban.

- Bizakodó vagyok, mert értesüléseim szerint a fúrásnak lesz folytatása.

Örömmel mondja: - „Olajos” lakosság vagyunk, mert 1941-ben bukkantak először településünkön kőolajra a MAORT /Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaság/ kutatói. Akkor ez a szerencse jólétet hozott a falunknak. Sajnos több évtizede a kutak meddő kúttá váltak, csak egy kút van ahonnan hetente két tartálykocsi  kőolajat szállítanak el.

- Fellendülhet Pusztaszentlászló gazdasága?

- Annyira ne menjünk előre, de településünk szempontjából mindenképp előnyös, segít az anyagi gondjainkon. Egy példát had említsek.
Ahhoz, hogy megkezdjék a biztonságos feltáró fúrást, előmunkálatokat kellet végezni a MOL-Rt-nak. Így került sor a Válicka-patakon átvezető balesetveszélyes fahíd újjáépítésére, ami önkormányzatunknak többszázezerbe került volna. Most lett egy új, biztonságos korláttal ellátott  vasbeton hidunk.  Ezenkívül van egy megállapodásunk az utak kártalanítására.
Büszkélkedhetünk egy harmadik kúttal is, ami a településünkön lévő Termál-fürdő meleg vízét biztosítja.

A polgármester szerint a kutak a település fejlődését segíthetik elő.

A meleg víz kútnál azonban elcsuklik a hangja, érzékenyen érinti, hogy 37 milliót költött az önkormányzat arra, hogy működőképes legyen a kút, hogy a fürdő  beindulhasson. Mégsem mondhatja a falu magáénak ezt a kutat.

- Sajnálatos és kusza dolgok ezek - mondja szomorúan. - Mindenesetre az ügy kibogozását megkezdtük, a végkifejlet talán nem várat sokat magára. Erről bővebben most még nem nyilatkozom.
Én meg nem is kívánhatok mást, mint, hogy a gázfeltáró fúrás - úgy mint a 70 évvel korábbi -kőolajfeltárás jó gazdasági fellendülést hozzon a falunak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!