2010.02.18. 08:44
Vigyázzunk egészségünkre egyszerű, könnyen hozzáférhető fűszernövényekkel
A metélőhagyma - ismertebb nevén snidling - igen kedvelt fűszernövény Közép Ázsiából származik, s különösen nagy mennyiségben találhatók meg benne a szívbarát kálium, a görcsoldó magnézium, az immunerősítő C-vitamin.
Ez a közkedvelt növény gyakorlatilag minden ételhez illik, íme néhány recept Pusztaszentlászlóról:
Egyszerű zöldségleves
Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 15dkg burgonya, 25dkg sárgarépa, 5dkg rúdzeller, fél teáskanál sütővaj, 9dl zöldségleves /tartósítószer mentes zöldségleveskockából/ , 1dl tejszín, őrölt bors, 1csomó metélőhagyma
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, kicsi darabokra vágjuk. Először megpároljuk a hagymát a vajon, a zöldségeket hozzáadjuk és együtt pároljuk tovább. Ezután felöntjük a zöldséglevessel, és közepes hőfokon 15 percig főni hagyjuk. A végén pürésítjük és a tejszint belekeverjük. Borssal ízesítjük. Előmelegített leveses tányérba öntjük, és a finomra vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Tarka zöldséges barnarizs
Hozzávalók: 1 tavaszi hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 25dkg barna rizs, 7dl zöldségleves/tartósítószer mentes leveskockából/, 20dkg sárgarépa, 20dkg zöldborsó, 1csokor metélőhagyma, őrölt bors, gyógynövény fűszersó, kevés reszelt parmezán sajt
Elkészítése: A tavaszi hagymát vékony karikákra, a fokhagyma gerezdeket egészen apróra vágjuk. Olívaolajon mindkettőt megdinszteljük. A barna rizst hozzáadva rövid ideig együtt pároljuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. 15 percig gyenge tűzön főzzük, és a végén kikapcsolt főzőlapon kb. 1óráig állni hagyjuk. A sárgarépát kicsi hasábokra vágjuk, és kevés vízben megpároljuk. A zöldborsót beletesszük és 5 percig együtt puhára főzzük. A metélőhagymát finomra vágjuk, közékeverjük, és borssal, sóval ízesítjük. A zöldséget gondosan a barna rizsbe keverjük és tetszés szerint reszelt parmezán sajttal meghintjük. / más sajttal is helyettesíthetjük/.
További receptekért böngéssze a ZH Konyháját. Klikk ide!