Pusztaszentlászló

2010.02.18. 08:44

Vigyázzunk egészségünkre egyszerű, könnyen hozzáférhető fűszernövényekkel

A metélőhagyma - ismertebb nevén snidling - igen kedvelt fűszernövény Közép Ázsiából származik, s különösen nagy mennyiségben találhatók meg benne a szívbarát kálium, a görcsoldó magnézium, az immunerősítő C-vitamin.

Varga Jánosné


Ez a  közkedvelt növény gyakorlatilag minden ételhez illik, íme néhány recept Pusztaszentlászlóról:

Egyszerű zöldségleves

Hozzávalók:  1 kis fej hagyma, 15dkg burgonya, 25dkg sárgarépa, 5dkg rúdzeller, fél teáskanál sütővaj, 9dl zöldségleves /tartósítószer mentes zöldségleveskockából/ , 1dl tejszín, őrölt bors, 1csomó metélőhagyma

Elkészítése:  A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, kicsi darabokra vágjuk. Először megpároljuk a hagymát a vajon, a zöldségeket hozzáadjuk és együtt pároljuk tovább. Ezután felöntjük a zöldséglevessel, és közepes hőfokon 15 percig főni hagyjuk. A végén pürésítjük és a tejszint belekeverjük. Borssal ízesítjük. Előmelegített leveses tányérba öntjük, és a finomra vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Tarka zöldséges barnarizs

Hozzávalók:  1 tavaszi hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 25dkg barna rizs, 7dl zöldségleves/tartósítószer mentes leveskockából/, 20dkg sárgarépa, 20dkg zöldborsó, 1csokor metélőhagyma, őrölt bors, gyógynövény  fűszersó, kevés reszelt parmezán sajt

Elkészítése:  A tavaszi hagymát vékony karikákra, a fokhagyma gerezdeket egészen apróra vágjuk. Olívaolajon mindkettőt megdinszteljük. A barna rizst hozzáadva rövid ideig együtt pároljuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. 15 percig gyenge tűzön főzzük, és a végén kikapcsolt főzőlapon kb. 1óráig állni hagyjuk. A sárgarépát kicsi hasábokra vágjuk, és kevés vízben megpároljuk. A zöldborsót beletesszük és 5 percig együtt puhára főzzük. A metélőhagymát finomra vágjuk, közékeverjük, és borssal, sóval ízesítjük. A zöldséget gondosan a barna rizsbe keverjük és tetszés szerint reszelt parmezán sajttal meghintjük. / más sajttal is helyettesíthetjük/.

További receptekért böngéssze a ZH Konyháját. Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!