2010.02.25. 14:43
Küszöbön a tavasz!
Míg a természet megfiatalodik, kizöldül, megszépül, addig rajtunk most vesz erőt a fáradtság. Az emberek nagyobb százaléka egész nap csak szüttyög, bágyadt és aluszékony. Erre keresünk kiutat pár energetizáló stratégiával.
Mozogjunk sokat, legyünk sokat a szabadban, és ügyeljünk a helyes táplálkozásra még az ünnepek idején is bármilyen nehéz. Álljunk ellen az „ illetlen” ételeknek, valamint a nassolásnak, és a téli napsütést se hagyjuk ki. A napfény ellát bennünket D-vitaminnal. A váltó fürdő kifejezetten tanácsos így tavasz idején. Ezzel a kapilláris ereket edzük.
Ha heti két alkalommal szaunázunk, nemcsak a téli salakanyagoktól szabadulunk meg, hanem edzésbe hozzuk a vérkeringésünket. A szaunázás ráadásul megvéd a tavaszi fertőzésektől.
Használjunk élénkebb színeket mint vörös, rózsaszín, sárga jókedvre derít, üdít és tevékennyé tesz. Ne feledkezzünk meg az ideális reggeliről sem, ami lehet: zabpehely, joghurt, egy banán és egy csésze gyömbér tea.
Jöhet az agyunk táplálékáról való gondoskodás, hiszen agyunk is éhezhet, és kémiai reakciókat válthat ki. Vegyünk magunkhoz jókedv anyagot azaz szerotonint kiváltó élelmiszereket : tésztafélék, rizs, datolya, krumpli, füge .
Boldoggá tesz minket egy kis adag paradicsomos olasz tészta. Egyszerű könnyű recept, és egyből lesz erőnk átvészelni a napot.
Hozzávalók:
• Spagetti v. penne tészta
• 3 db paradicsom
• 1- 2 gerezd fokhagyma
• 1 kis fej vöröshagyma
• 2 babérlevél
• só
• csipet barna cukor
• fehérbors /csipet/
• bazsalikom, olívaolaj
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a paradicsomos szószt. Ehhez a paradicsomok héját bevagdossuk, néhány másodpercre lobogó vízbe merítjük, majd könnyedén eltávolítjuk. Ezután egy kevés vízben elkezdjük főzni a lereszelt hagymával amíg pépessé válik. (Ha jó érett a paradicsom, ez gyorsan bekövetkezik, ha nem, kicsit tovább tart. ) Főzzük bele a babérlevelet is. Ha nem lesz teljesen egynemű, turmixolhatjuk. Belenyomjuk a fokhagymagerezdet, fűszerezzük a felsoroltakkal ízlés szerint . Amikor elkészültünk ezzel, még kicsit rotyogtatjuk, a kívánt sűrűségűre forraljuk..
Készítsünk hozzá friss salátát.
Hozzávalók: apró darabokra vágott paradicsom, rukkola saláta, bazsalikom, olíva bogyó, feta sajt. A leszűrt és kevés olívaolajjal megöntözött tésztához keverjük a paradicsomszószt, és a feta sajtos zöldségeket.
Készíthetjük szósz nélkül is: egyszerűbb, csak a salátában több legyen a paradicsom és ízesítsük kevés hagymafélékkel/vöröshagyma, metélő hagyma, fokhagyma stb.