Púder Nélkül

2015.05.27. 12:26

Ősi hajviselet, mai formák - A konty minden korban divatos, mert képes a megújulásra

A konty az egyik legősibb hajviseletünk, ami soha nem megy ki a divatból, hiszen mindig megújul.

Takács-Horváth Viktória

Az alapja mindig ugyanaz maradt, de a formája és stílusa sokat változott az idők folyamán. A legújabb trendekről és a fodrászhivatásról a nemrég egy országos versenyen különdíjat nyert Kiss Bernadett zalaegerszegi fodrászt kérdeztük.

– Idestova tizenkét éve dolgozom fodrászként, tanulmányaimat itt, Zalaegerszegen végeztem – kezdte Bernadett. Mint elmondta, édesanyja irányította erre a pályára, akinek nem volt lehetősége fodrásznak tanulni. – És jól tette, hogy biztatott, mivel nagyon tanácstalanul álltam a pályaválasztás előtt, bár azt mindig is tudtam, hogy szívesen időzök el a fodrászszalonokban.

Kiss Bernadett (jobbról) és modellje, Kaszás Krisztina. Az elegáns, letisztult vonalú konty elnyerte az ítészek tetszését is. Fotó: Cseresnyés Péter

Bernadett az is elárulta, hogy nincsen két egyforma napja, hiába ugyanaz a dolga mindig: megszépíteni a vendégek haját. Sok emberrel találkozik a munkája során, de ami nem változik: meg kell bízniuk egymásban. A vendég-fodrász kapcsolat teljes egészében a bizalmon alapul, ha a vendég öt centis vágást kér a haja végéből, akkor úgy is szeretne felállni a székből.

– Figyelembe véve az arcformát, a haj szerkezetét és az egyéniséget, igyekszem a lehető legtöbbet kihozni a hajból. Minden ember más, így nem készíthetünk sablon frizurákat, meg kell találni az egyéniséghez legjobban passzolót. A konty fésülésnél igazán szárnyalhat a fantázia. Van, hogy eszembe jut egy forma, azt lejegyzem magamnak, és ha időm engedi, rögtön el is készítem vagy a gyakorló babafejen vagy egy modellen. Miközben alkotok, újabb és újabb technikák, illetve ötletek jutnak eszembe.

A fonatok lendületet tükröznek

A konty örök divat, már az ókori görög és római nők is kontyba tekerték hajfonataikat. Népszerűségének oka, hogy változatos, és sok mindent tükrözhet. Másféle konty dukál alkalomra és munkába, másféle illik a tiniknek és az érettebb hölgyeknek. A díszítés lehetőségei szintén kimeríthetetlenek, sokféle kellékkel bolondíthatjuk meg a feltűzött fürtöket.

– A kontyok készítésénél a kreativitást értékelik leginkább a vendégek – folytatja Kiss Bernadett. – Nem a megszokott formákra vágynak, amelyek lépten-nyomon szembejönnek velük az utcán, hanem egyediségre, különlegességre, lendületre. Hiszen a mai világban mindenki szeretné megmutatni, milyen is ő valójában.

A formákat díszítés emeli ki

Elavultnak tartja a régi, berakott frizurából való kontyfésülést. A vendég ilyenkor több mint egy órát ül a burában, utána következhet csak a fésülés. Ezért ezt a technikát már nem is alkalmazza. Azt mondja, a teljesen egyenes hajból is lehet gyönyörű hullámos ívet kialakítani, csupán ismerni kell a megfelelő technikát, amit sok gyakorlás árán lehet elsajátítani.

Bernadett a múlt héten vehette át Budapesten különdíját, amit egy országos kontyversenyen nyert. Nagyon megtisztelőnek érezte az eredményt.

– Letisztult, elegáns kontyot fésültem, elismerően nyilatkoztak róla. A jó szereplés további versenyekre buzdít, nyár végén ismét megmérettetem magam. Addig is a mesterképzésre koncentrálok, amivel hamarosan végzek.

A kiválasztott kontyot a díjátadó alkalmából el is kellett készíteni

– Mitől lesz igazán jó szakember egy fodrászból?

– Mindig napra késznek kell lenni a divatból és azt el is kell tudni készíteni, ami állandó továbbképzést jelent. Fontos, hogy nyitott személyiségű legyen a fodrász, de kedves, mosolygós is, hogy bizalmat érezzen a vendég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!