Púder Nélkül

2014.09.03. 13:00

Kényelem, tartósság, védelem – tíz nyelven beszél az őszi körömdivat

Bár az idő még kellemesen meleg, a héten már végérvényesen megérkezett az ősz. Ahogy az évszakokkal a ruhák és cipők, úgy a körmünk színe és mintája is változik.

Takács-Horváth Viktória

– Mik a legújabb divat-irányzatok a manikűr és a műkörömépítés területén? – kérdeztük Szekérné Ferencz Evelin manikűrös és műköröm-építőtől.

– Az idén a körmöket illetően nagyon sokrétű a divat – kezdte. – A klasszikus francia díszítés örök kedvenc, legyen szó fehér vagy színes véggel, de nagyon kedvelt az egyszínű köröm is, ahol a gyűrűs ujjat vagy akár még mutató ujjat is szoktam díszíteni. Lehet ez minta vagy éppen egy teljesen eltérő szín is. Persze vannak extrém bevállalós vendégeim, akik az évszakoknak megfelelően az adott trendszíneket mind a tíz ujjukon szeretnék kipróbálni.

Szekérné Ferencz Evelin manikűrös és műkörömépítő számára a munkája egyben a hobbija is

Ahogy a többi szépészeti szolgáltatásnál, úgy a műkörömépítésnél is igaz: időről időre újabb technikákat mutatnak be, amelyekkel még szebben vagy még egyszerűbben lehet díszíteni a körmöket. Evelin szerint jelenleg a műkörömépítés és a gel&lac hódít a szakmában (a hagyományos körömlakk és a zselés műköröm egyesítése. Rögtön keményre köt uv lámpa alatt, nem mint a lakkozás.). Vannak extrém formák, amiket kisebb méretben is el lehet készíteni, hogy a hétköznapokon is viselhető legyen a kisebb körmökön. Azonban megkeresik olyan hölgyek is, akik szeretik és ragaszkodnak a régebbi tipes technikához (műanyag műkörmöt ragasztanak az eredeti körömhöz, erre kerül a zselé) vagy az épített zseléhez (egy sablon segítségével zselével építi fel a természetes köröm meghosszabbításaként).

– Vendégkörömben leginkább épített, tipes zselét, valamint a gel&lac-ot alkalmazok. Minden vendégnél igyekszem a számára legmegfelelőbb technikát eltalálni. Nagyon sok múlik azon, mivel foglalkozik a hölgy, akinek készül a köröm, valamint a körmök állapota is fontos. Erősebb körmökre tökéletes a gel&lac, de egy igénybe vett kéz esetén a zselé biztosít 3-4 hét tartósságot.

– Miért ilyen népszerű a műkörömépítés a hölgyek körében?

– Elmondásuk alapján, és szerintem is, az első a kényelem, utána a tartósság és a körmök védelme. Igazából egy hónapig nincs vele gond, ami a mai rohanó világban nagy előny. Sok vendégtől hallom, hogy ha készülnek szórakozni vagy akár a mindennapokra, legalább a körmükkel nem kell már foglalkozni. Valamint védi a körmöket a betöredezéstől – tudtuk meg Evelintől.

A klasszikus francia manikűr és a köves díszítés ma is hódít. Fotó: Pezzetta Umberto

Sokan tartanak attól, hogy a műköröm károsítja a körmöket, nem tud megfelelően lélegezni alatta a szaruréteg. Az igazság azonban az, hogy a körömlemez elhalt szarusejtekből áll, amelyek keratint termelnek és nincs szükségük levegőzésre, oxigénfelvételre, mert nem lélegeznek. Van olyan eset is mikor a gyenge körömnek stabilitást ad a zselé. A leggyakoribb probléma azonban a nem megfelelő műköröm eltávolítás, ahol a körömlemez felső rétegei sérülnek, így valóban elvékonyodik a köröm, világosított fel minket a manikűrös.

Evelin elárulta, hangulatfüggő, hogy melyik díszítés vagy technika a kedvence éppen. Általában közösen találja ki a vendéggel, milyen is legyen a szín, a minta. Van, aki internetről letöltött képet hoz, ezt formálja a maguk ízlésére. De azt is nagyon szereti, ha valaki teljesen rá bízza magát, ilyenkor szoktak megszületni a legjobban tetsző munkák. Különösen kedveli a csillámos köves mintákat, de a kedvencei a masnis és csipkés díszítések, legyen szó akril festésről vagy beépített díszekről éppen.

– Mennyire kell lépést tartania a divattal és a legújabb technikák elsajátításával egy manikűrösnek?

– Nagyon fontos a szakmában a fejlődés, az újdonságok. Minden alkalommal keresik vendégeim az új mintákat, színeket. Igyekszem is megfelelni: járok díszítő továbbképzésekre, sokat böngészek az interneten, mik is az aktuális trendek. Magam is szeretem a divatot, így ezt nem is munkának fogom fel, hanem élvezem, egyben a hobbim is.

Ne feledkezzünk meg a férfiakról sem, az ápoltság nemcsak a nők kívánalma.

– Manapság már a férfiaknak is fontos az ápolt kéz. Kezdetben nem volt férfi vendégem, de mostanában egyre bátrabbak a manikűr terén. Az esküvői szezonban több vőlegény látogatott meg, de van pár állandó vendégem is, aki ha elkíséri a párját, szebbé varázsolom a kezeit. Emellett szalonunk gyakori vendégei a kislányok is, akik szeretik elkísérni anyukájukat a manikűröshöz, persze akkor már ők is szívesen lakkoztatják apró kezeiket. Sikerült beszereznem egy gyerekeknek kifejlesztett körömlakk csomagot, ami nem tartalmaz annyi káros anyagot, mint az igazi lakkok. Így együtt szépülhetnek az anyukájukkal.

Kapcsolódó cikk:

A babakéktől a királykékig - Franciaországból származik a legújabb őrület, a színátmenetes hatás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!