Púder Nélkül

2012.11.28. 16:57

Az ünnep titkai

Vasárnap meggyújtjuk az első gyertyát a koszorún. Advent az elcsendesülés, a befelé fordulás időszaka. A kikapcsolódás, az elmélyülés nagyszerű formája, ha magunk készítünk díszeket, például e hét végén.

Péter Gyöngyi

 

A hajszolt mindennapokban alig jut idő a családra, a barátokra, önmagunkra. Az ünnep  csak akkor lesz békés, ha lélekben is készülünk rá,  a harmóniát pedig aligha leljük meg az áruházakban,  ajándékok utáni ideges keresgélés közepette. Az elkövetkező hetekben számtalan rendezvény, kézműves foglalkozás  lesz, ahol ellesheti gyermek és szülő  egy-egy dísz  elkészítésének módját vagy éppen  a gyertyamártás technikáját, hogy aztán otthon - például tévénézés helyett - együtt vessék bele magukat a munkálatokba. A minap a zalaegerszegi József Attila Városi Könyvtárban a Népművészet Ifjú Mestere díjas játékkészítő,  Pozvai Andrea volt a vendég: ottjártunkkor éppen a Landorhegyi-iskola másodikosai tanulhatták meg tőle, miként is lehet gyékényből karácsonyi angyalt varázsolni. A könnyebb megmunkálás érdekében vízbe áztatott növény lassan átalakult: formálódtak a szárnyak a kisdiákok serénykedése nyomán, végül ruha is került a figurára, természetesen az is gyékényből. Élvezettel vetették bele magukat a foglalkozásba.

- A mamám varr szép díszt, ami mindig a karácsonyfára kerül - árulta el a családi kulisszatitkot Molnár Loretta, miközben az utolsó simításokat végezte a figurán, mely bizonyára éke lesz a fának. - Az óvodában is mindig csináltunk díszt  tudtam meg aztán  Salamon Bálinttól. A fiatalember hozzátette, az általa most összeállított angyalkának is biztosan lesz majd helye a fenyőfán.  A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők szerencsére egyre nyitottabbak arra, hogy a gyermekeikkel együtt, közösen készülődjenek az ünnepre. A minap a Kézművesek Házában tartott nyitott műhelygalériák napján például adventi naptárat készítettek az újrahasznosítás jegyében. Megunt, régi  újságok színes lapjait, papírdobozokat is használhatunk ehhez     adott tippeket a szakember. -  Ez az angyalka dísznek, illetve  ajándékkísérőnek egyaránt  jó, de természetesen nem csupán  ezt a figurát, hanem például csillagdíszt is készíthetünk. Itt most kizárólag természetes anyagot használunk hozzá, a gyékényt raffiával kötjük össze. Igaz, aki a gyékényt választaná alapanyagnak, annak már augusztusban gondoskodnia kell róla, de természetesen a kukoricacsuhé, kukoricacsutka  is alkalmas az angyalkakészítéshez, ahhoz pedig jobban hozzáférhet az ember, nagyszülőknél is előfordulhat... Nem muszáj tehát minden ünnepre hangoló tárgyat   megvenni, sok mindent elkészíthetünk magunk is,  erősítette meg  Pozvai Andrea.

- Az sem baj, ha nem lesz tökéletes ténykedésünk eredménye, hiszen egy gyermek számára minden bizonnyal nagyobb élmény az anyukával, apukával, testvérrel  közös munkálkodás. - Otthon is mindig fabrikálok, az adventi koszorút például  magam készítem el. Előfordul, hogy a gyertyát is én  mártom hozzá  folytatta Pozvai Andrea. Szavaiból kiderült, karácsonyfadíszek, ajándékkísérők, képeslapok egyaránt  szívesen gyárt. - Ez számomra is jó érzés, hiszen miközben ezek készülnek, hangolódok az ünnepre, ugyanakkor azt vettem észre, hogy talán aki kapja, az is jobban örül például egy gyékényből készített ajándékkísérőnek, mint egy bárhol megvásárolható tömegcikknek.

Ezek is érdekelhetik