Púder Nélkül

2011.08.15. 13:24

A lányok kedvence Szabó Ádám, a harmonikás

Lenyűgözve hallgatta az ország, amikor egy karcsú fiatalember hihetetlen virtuozitással megszólaltatta a hatalmas hangszert. Keze könnyedén cikázott a harmonika gombjain, áradt a zene, a ritmus magával ragadott mindenkit és kétség nem fért ahhoz, hogy a Csillag születik tévés produkció ismét különleges ifjú tehetséget fedezett fel. Szabó Ádám Érdről harmonikázta be magát a döntőbe és a közönség szívébe. Mi van most vele? – érdeklődtünk nála.

PLT

- Nagyon megváltozott az életem, fellépés fellépést követ, rengeteg meghívásnak teszek eleget. Az ország minden tájára hívnak, egyik nap sem olyan, mint a másik, pörgőssé vált körülöttem minden. Új arcok, új barátok vesznek körül, szokatlan, hogy vannak úgynevezett „rajongóim” is már, akik megjelennek a fellépéseimen

- No persze, főként lányok, nem?

- Így van, szerencsére most éppen nincs barátnőm, akit ez zavarhatna. Sok  kedves lány vesz körül, de azt hiszem, ez most nem a tartós kapcsolatok ideje. Biztos jó lenne, de egyszerűen nincs elég időm arra, hogy valakivel komolyan foglalkozzak.

-  Tizennyolc évesen nem is feltétlenül ez a legfontosabb cél. Milyen jövőről álmodik a harmonikás „csillag”?

- A harmonika mellett jelenleg énekelni is tanulok, a fellépések mellett erre  is szánok időt. Az már tizennégy éves koromba eldőlt, hogy a zene fontos szerepet kap az életemben, hiszen az érdi Lukin László Zeneiskolában tanultam Szokolay Zoltánnál, majd a Weiner Leo Zenei Szakközépiskolában folytattam, Ernyei László volt a tanárom, és a Deák Ferenc kollégiumban laktam, ahol nagyon jó zenésztársakra találtam. Egyébként édesapámnak volt harmonikája, és már egészen kis koromban megismerkedtem a hangszerrel. A harmonikán kívül még játszom zongorán és tudok trombitálni is. A Csillag születik megerősítette bennem, hogy valóban ez az én utam, mert nemcsak én szeretem a zenét, hanem a közönség is szereti a játékomat.


- Bejárta sajtót, hogy a Zeneakadémiára nem sikerült bejutni az idén

- Valóban így történt, de nem adom fel Nagy szívfájdalmam, hogy nem vettek fel, annak ellenére, hogy a gyakorlati, vagyis a zenei produkciómat maximális pontszámmal értékelték. Ez azonban nem volt elég, mert mindössze egy hely volt és ketten jelentkeztünk rá. A másik fiú a nyelvvizsgájára járó pontszámmal előzött meg, anyanyelvi szinten beszéli az oroszt, esélyem sem volt, mert ez negyven pontos előny. Sajnálom nagyon, hogy nem kerültem be, jövőre újra megpróbálom, addig is igyekszem tovább fejlődni.

- Tabányi Mihállyal, a harmonika magyar királyával folytatódik-e az együttműködés?

-  Nagy élmény volt együtt játszani vele, sokat jelentett és jelent most is az ő bíztatása. Nagyon büszke vagyok rá, hogy azt mondta, reméli, hogy a nyomdokaiba lépek és egyszer átveszem majd a helyét a hazai zenei életben. Azóta közvetlenül nem vagyunk kapcsolatban, de bízom benne,  hogy figyeli és értékeli a produkcióimat.

- A mérce akkor magasra került. Hogy jön ehhez a KRESZ vizsga?

- Nemrég sikerült letennem, szeretném megszerezni a jogosítványt, hiszen az kell az élethez, ma már mindenkinek szüksége van rá. A szüleimmel közösen vettünk egy autót, azt fogom vezetni, ha a gyakorlati vizsgám is meglesz.  Nem izgulok, mert azt mondják, aki harmonikázni tud, könnyen megtanul vezetni is. Mert egy harmonikán annyi minden van, ha azon eligazodik az ember, az autó már gyerekjáték

- Ez azért nem ennyire magától értetődő, de azért sok sikert kívánok hozzá. A fellépésekről is hallhatunk?

- A nyáron részt vettem egy kis erdélyi turnén, ami nagyon jól sikerült. Most még többnyire a Csillag születik-ben elhangzott darabokkal lépek fel, a legkülönbözőbb helyeken, a szabadtéri színpadtól a művelődési klubokig – leginkább szólóban. Szeptemberben pedig különleges produkcióra készülök, egy üvegzenésszel közösen lépek fel, remélem ezt is szívesen fogadja majd a közönség.

- Az első CD mikorra várható?

- Szeptembertől folyamatosan ezzel is foglakozom, lesz a Csillag születik-ből lemez, de a terveimben máris több minden szerepel, hiszen én egyaránt játszom klasszikus és könnyűzenét. Hozzám a komoly zene közelebb áll, viszont a közönség a könnyűzenét jobban befogadja. Nem szeretném egyiket sem háttérbe szorítani, igyekszem majd váltogatni. Ma már a zenében is könnyebb az átjárás a stílusok között, így lehet együtt is jót csinálni. Gondolkodom a kollégiumi zenész barátaimmal közös álmunk megvalósításán is, hogy egy zenekart hozzunk létre. Nagy vágyam például egy koncert a Művészetek Palotájában. Remélem egyszer az is összejön.Szabó Ádám és családja mindössze hat napot nyaralt az idén:  a Veszprém megyei Sümegre kaptak meghívást egy szállodába, amelynek a tulajdonosa nagy rajongója a harmonikának. Ádám – bár a kikapcsolódásra nem vitte magával saját hangszerét - nem úszta meg, néhány dallam erejéig  vállára vette vendéglátójuk harmonikáját és megörvendeztette játékával a rajongókat. 

Ezek is érdekelhetik