Programok

2015.03.12. 17:11

Emlékezés a forradalomra Zala megyében

Zala megye - Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről megyeszerte megemlékeznek, a legtöbb helyen vasárnap.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum március 15-én, vasárnap 9 és 17 óra között ingyenesen fogadja a látogatókat - tájékoztatta szerkesztőségünket a közgyűjtemény.

Cserszegtomajon már ma délután négykor lezajlik a megemlékezés: dr. Cséby Géza költő lesz a szónok, majd a kopjafánál koszorúznak.

Keszthelyen szombaton fél hatkor avatják a Fő tér 4. szám alatt Petőfi Sándor emléktábláját, 18 órakor pedig fáklyás felvonulás indul a Balaton Színháztól. Vasárnap 15 órakor veszi kezdetét a városi műsor a Balatoni Múzeumban, a beszédet Fónagy Zoltán történész mondja. Zalaegerszegen dr. Gyimesi Endre történész, a város díszpolgára szól az ünnepről 10 órakor a Deák téren. A résztvevők a Csány térre vonulnak, itt dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszél. Az ünnepi műsorban diákok, zenészek, táncosok vesznek részt. A megyeszékhelyen a páterdombi közösségi házban már szombaton este hatkor lesz megemlékezés.

Lentiben pénteken emlékeznek a '48-as emlékműnél 16.30-kor Horváth László polgármester mond beszédet, majd az Lenti Arany János Általános Iskola és AMI diákjainak műsorára kerül sor.

Nagykanizsán vasárnap a zászlófelvonás után 10 órakor a Hevesi Sándor Művelődési Központban Dénes Sándor polgármester mond köszöntőt. Délután 15 órára a Nemzeti Dal közös szavalásához várják a város lakóit a Kossuth térre, majd 15.30-kor Kossuth Lajos szobránál lesz koszorúzás. 16.30-kor a városi temetőben főhajtással adóznak a forradalom és szabadságharc kanizsai hőseinek emléke előtt. 18 órától fáklyás sétára kerül sor.

Letenyén vasárnap 11 órakor tartják az ünnepséget a Kossuth-emlékműnél, ahol Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke mond beszédet, amit az Énekmondó Együttes zenés-irodalmi összeállítása követ.

Zalakaroson vasárnap 11 órától a Batthyány-szobornál tartják a megemlékezést. Novák Ferenc polgármester köszöntőjét követően a helyi iskola diákjai és a Zalakarosi Női Énekkar ad műsort.

Hévízen vasárnap délelőtt 10 órakor a Városháza téren. mond köszöntőt Papp Gábor polgármester, közreműködik Béke Csaba lantművész, Kurucz Ádám versmondó, valamint a Tapolcai Honvéd Kulturális Hagyományőrző Egyesület.

Zalaszentgróton vasárnap 10-kor a Hősök emlékművénél gyülekeznek a városiak, hogy meghallgassák Takács Tibor önkormányzati képviselő szónoklatát és a zenés-verses műsort, majd együtt koszorúznak.

Pacsán vasárnap 10,30-kor a szoborparkban Mészáros Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató mond beszédet a diákok műsora előtt.

Zalalövőn vasárnap délután három órakor a Salla Művelődési Központban emlékműsorral idézik fel a forradalom időszakát a helyi iskola tanulói, köszöntőt dr. Vándor László, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének tiszteletbeli elnöke mond. A rendezvény a Szabadság téri Petőfi-emlékműnél koszorúzással folytatódik, négy órától a művelődési központban a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes mutatja be az Imádság háború után című összeállítását.

Tornyiszentmiklóson vasárnap 9.15-kor a reggeli szentmisét követően a templomkertben rendeznek megemlékezést, köszöntőt mond Végh László polgármester. Gutorföldén vasárnap a hősi emlékműnél lesz ünnepi rendezvény 8.45-kor. Köszöntőt mond Nyakas István polgármester, a műsorban helyi fellépők szerepelnek. Pákán vasárnap 9.45-kor a szabadtéri színpadnál tartanak megemlékezést. Lukács Tibor polgármester köszönti az ünneplőket, majd az Öveges-iskola diákjainak műsora tekinthető meg. Rédicsen pénteken 17 órakor rendeznek megemlékezést. A házasságkötő teremben Soós Endréné polgármester mond köszöntőt, a helyi iskolások adnak műsort, a kopjafánál koszorúznak. Kustánszegen március 14-én, szombaton a fáklyás felvonulás Barcza Boldizsár síremlékéhez vezet 18 órakor a kultúrháztól. A megemlékezés szónoka Fazekas István jegyző. Bázakerettyén pénteken este fél öttől tartják az általános iskola és az önkormányzat közös megemlékezését. Nován, az iskola előtti emlékparkban pénteken négy órakor tartanak emlékezést. Műsort az óvodások és iskolások, valamint a Göcsej Szíve Dalkör tagjai adják.

Zalatárnokon az önkormányzat előtti térre várják az emlékezőket hétfőn délután 3 órakor. Dr. Szinku Mihály, a Zala Népfőiskola Egyesület elnöke mond beszédet.

Vaspör önkormányzata két megemlékezést is rendez március 15-én, vasárnap a faluban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörése alkalmából. Előbb 14 órára a vaspör-velencei, majd 16 órakor a vaspöri kultúrházba várják a közönséget. A műsort helyi lakosok adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!