Ajánló

2023.04.21. 08:30

Az élet fája, tavasz a malomban, a népviselet napja – a balatoni térség programjai

Péter B. Árpád

A népviselet napja országos programhoz Zala is csatlakozik. Célja, hogy ráirányítsa figyelmünket míves viseleteinkre

Forrás: ZH

Humor a zenében

Kiss Tamás karnagy, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar művészeti vezetője pénteken 16 órától a keszthelyi Balaton Színház Simándy termében a zenében rejlő humorról tart előadást, amelyen több népszerű darab is felcsendül.  

Az élet fája

A „Közösség ereje – az élet fája” címmel nyílik Bereczky Csaba, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a népművészet mestere életműkiállítása pénteken 17 órakor Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban. A tárlatot dr. Petánovics Katalin néprajzkutató nyitja meg, közreműködik Bereczky Szilárd és Dóra Áron.

A szorongás leküzdése

Tanácsok a magány és az egzisztenciális szorongás leküzdéséhez címmel Biksu Dzampa Lungtog buddhista szerzetes tart interaktív előadást pénteken 18 órától Keszthelyen, a Balaton Színház Básti termében. Az ismert keleti egyházi személyiség a dalai láma tolmácsaként is szolgált.  

Fókuszban a túrázás

A Föld napja alkalmából túrázók és túraszervezők találkozóját rendezik az alsópáhoki művelődési házban pénteken 18 órától. A résztvevőket előadások, túratervek és hasznos tippek várják a programon. 

Te szedd!

Idén is csatlakozott a Te szedd!-mozgalomhoz Alsópáhok. Az országos hulladékgyűjtési akció részeként a településen szombaton 8 és 11 óra között megtisztítják az üdülőfalu közterületeit és külterületi útjait. Balatongyörökön 9-kor indul a munka a Szépkilátónál. Amennyiben elegendő önkéntes jelentkezik, akkor délig a település több helyszínén is dolgoznak majd.  

Hittanos találkozó

Hittanos találkozót rendeznek szombaton a keszthelyi Kis Szent Teréz-plébánián. A program 9 órakor szentmisével kezdődik, majd 10 órától játékos foglalkozások várják a résztvevőket, akik bejárhatják a templomot, kézműveskedhetnek, bibliai ételeket kóstolhatnak s teremtésvédelmi játékban vehetnek részt. Emellett a fiatalokat sportlehetőségek várják, egyebek mellett a métát és a rekeszmászást is kipróbálhatják.  

Rügyfakadás

Az előttünk álló hétvégén rendezik a gyenesdiási Nagymezőn a 23. Rügyfakadás tavaszünnepet. Szombaton 10.30-tól honvédfelvonulás indul a diási strandtól, majd délután botanikai túrán vehetnek részt az érdeklődők. Vasárnap a résztvevőket főzőverseny, gyermekműsor, a helyi lovardák bemutatója, 17.30-tól Longstep-koncert, végül tábortűz és körtánc várja.  

Tavasz a malomban  

Folytatódik a tematikus gyógynövénynapok-sorozat Gyenesdiáson, a Festetics Fűszerkert és Herbáriumban. Szombaton 13 és 14 óra között a résztvevők a rügyterápiával ismerkedhetnek meg, kóstolóval egybekötve. A programot csak jó idő esetén tartják meg.  

Cserkészkiállítás

A 379. Feltámadás cserkészcsapat történetét bemutató kiállítás nyílik szombaton 16.30-kor Keszthelyen, a Balaton Színházban. A program részeként bemutatják Kovács Sándorné Nagy Márta A keszthelyi iparoscserkészet 1925-48 című könyvét, illetve átadják a háromfordulós városismereti tájfutóverseny díjait.  

A népviselet napja

Zalavár idén is csatlakozik a népviselet napja országos programsorozathoz. A résztvevők előbb 14 órakor a Várszigeten, 14.30-kor a templomnál, majd 15 órakor a Kányavári-szigeten mutatják be míves öltözetüket.     

Koncertek, zenés partik

Keszthelyen, a Viviera Beach-en szombaton szezonnyitó partit tartanak T. Danny, Kkevin, Nemazalány és Sofi, Metzker Viktória, Joer Junior, Jauri, Kempy. Pull-Maxx és Miskovits Marci közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!