hétvégi programajánló

2020.02.21. 09:00

Íme a farsangi kínálat Zalában: fánkfesztivál, télbúcsúztatás, koncertek

A farsang utolsó hétvégéje számos programot kínál az érdeklődők számára Zala megyében.

ZH

Nagykanizsán szombaton megkísérlik felállítani a tömeges fánkkóstolás rekordját, de a hét végén számos más zalai településen is kínálnak kóstolót a szalagos finomságból…

Fotó: Shutterstock

Időjárási szempontból is minden adott ahhoz, hogy egy igazán élménydús hétvégének lehess a részese! Mutatjuk a felhozatalt:

Idősek köszöntése,farsangi mulatság

Zalaszentgyörgyön ma 16 órakor, a kultúrházban köszöntik a falu idős lakóit. Műsort adnak a helyi óvodások, Jurina Beáta és Szilinyi Arnold színművész musicalslágerekkel, vacsora után pedig Csordás István harmonikazenével szórakoztatja az ünnepelteket. A faluban szombaton, a kultúrházban kerül sor a farsangi mulatságra 15 órától. A programban zene, tánc, vetélkedő szerepel, 16 órától Gábor bohóc lép fel, és bűvészműsor szórakoztat.

Jubiláló népdalkör

25 éve működik a népdalkör Vasboldogasszonyban, ez alkalomból szombaton 16 órától jubileumi ünnepséget tart a Községi Népdalkör Egyesület a faluházban.

Gyermekjáték-fesztivál

Szombaton rendezi meg a Cserta Táncegyüttes a IV. Zala Megyei Népi Gyermekjáték Fesztivált Becs­völgyén, a faluházban. A programok 13.30-kor kezdődnek. Kiállítás nyílik a farsangi maszkkészítő pályázat alkotásaiból, lesz kirakodóvásár, kézművesprogram s népi játszótér. Koncertet ad a Laposa Julcsi és barátai formáció, bemutatkoznak a zalai gyermek néptáncegyüttesek, továbbá Horváth Zoltán (Kanizsa Csillagai) közreműködésével fellépnek a Fölszállott a páva versenyben megismert Komári puják is.

Fánkfesztivál

Pénteken Zalakaroson 13.30-kor a fürdőben vizes farsangi élményekkel várják a 12. országos farsangi fánkfesztivál iránt érdeklődő családokat. A fesztivál szombaton 10.30-tól Nagykanizsán, a Kanizsa Plazában folytatódik, előtte jelmezes felvonulást tartanak. A megnyitót 12 órakor rendezik meg, ezt követően lehetőség nyílik a tömeges fánkkóstolás Guinness-rekordjának felállítására. Számos kulturális program várja az érdeklődőket, az est sztárvendége 19.30-kor Tolvai Reni énekesnő lesz.

Beszélgetés és vita

Ma 18 órakor Nagykanizsán, a Halis-könyvtárban a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezésében Diktatúrák árnyékában címmel nyilvános beszélgetés és vita keretében a kirekesztő gyűlölet áldozataira emlékeznek.

Sírkert képekben

Ma 17 órakor Nagykanizsán, a HSMK Ősze galériájában Gránitz Miklós fotóművész Örök Házsongárd, avagy Kolozsvár sírkertje című kiállítása nyílik meg. A polgármesteri köszöntőt követően a Farkas Ferenc AMI és a Rozgonyi-iskola diákjai adnak műsort.

Előadás

Ma 18 órakor Nagykanizsán, a református egyházközség gyülekezeti termében folytatódik a Kanizsai Esték ingyenesen látogatható előadás-sorozata. Ezúttal Lehota M. János esztéta Szellemi gyarmatosítás című előadását hallhatják az érdeklődők.

Fotókiállítás madarakról

Ma 16 órakor Balatonmagyaródon, a művelődési házban a helyi alkotó, Eiter István Szárnybontók című fotókiállítása nyílik meg. A főleg madarakat ábrázoló tárlatot a pécsi Marsalkó Péter fotográfus ajánlja a látogatók figyelmébe.

Kézműves-foglalkozás

Ma 16 órakor Nagyrécsén, a TELE-KA-LAND Mesepark szervezésében farsangi játszóházat szerveznek az Inkey-kastélyban. Az ingyenes foglalkozáson a gyerekek farsangi álarcot készíthetnek, de lesz lehetőség társasjátékozásra, arc-

festésre is.

A növényvédelemről

Szombaton 16 órakor Nagyradán, az iskolában Növényvédelmi aktualitások a ház körül címmel Tüh Annamária, a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere tart előadást a szőlő és a kiskertek kártevői s kórokozói elleni védekezésről. Ezt követően tartják az önkormányzati borverseny eredményhirdetését.

Pálinkaverseny

Szombaton 17 órakor Nagykanizsán, a dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör a Mindenki Házában tartja pálinkamustrájának eredményhirdetését.

Disznóvágás bállal

Szombaton 7 órakor kezdődik Homokkomáromban, a faluházban a 20 éves Polgárőr Egyesület hagyományos disznóvágása. Az eseményt 16 órakor farsangi bál követi, fellép a Fűzvölgyi Kórus is.

Süteményfesztivál

Vasárnap Zalaszentbalázson, a kultúrházban 15 órakor kezdődik a 10. ZAFE süteményfesztivál. Az otthon elkészített süteményekkel a helyszínen 14 órától lehet nevezni. Ezúttal a jól ismert sós, torta, édes-krémes, valamint speciális táplálkozási igényű kategória mellett újdonságként kelt tésztákat is várnak a szervezők. A műsort a nagykanizsai Premier Táncklub fiataljai szolgáltatják.

Disznóvágás a piacon

Szombaton 8 órától rendezi hagyományos disznótorát Hévízen a termelői piac. Ezúttal egy-egy mangalicát és hússertést vágnak és bontanak. A nap során hagyományos ételeket, például hagymás vért, hurkát, kolbászt, toros káposztát lehet kóstolni, s lesz a kínálatban házi sütemény is. A jó hangulatot a zalaapáti Német harmonikaduó fokozza.

Városi karnevál

Szombaton 14 órakor kezdődik a XX. Keszthelyi Városi Karnevál a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének szervezésében. A maskarás felvonulás a Helikon kastélymúzeumtól a Fő térig halad, ahol fűtött sátorban meglepetés gyerekprogramok várják a kicsiket.

Fontana filmklub

Szombaton 10 órakor indul a Fontana matiné Hévíz mozijában. Előbb a Mancs őrjárat: vigyázz, kész, mancs!, majd a Jégvarázs 2. című filmet vetítik. A programot kora délután tematikus kézműves-foglalkozás zárja.

Jégtörő játszó- és táncház

A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ Népmesepontja szombaton 16 órától játszó- és táncházat szervez. A mesés foglalkozást 17 órától az aprók tánca követi, majd 18 órától indul a táncház a Re-Folk zenekarral.

Elsősegély a kistelepüléseken

Lentiben, a bárszentmihályfai városrész kultúrházában az egészségfejlesztési iroda szervezésében vasárnap 15 órától Elsősegély a kistelepüléseken címmel interaktív tájékoztatót tartanak a lenti mentőállomás munkatársai. Szó lesz a szabályos mentőhívásról, beszélnek a szakszerű elsősegélynyújtásról, s az érdeklődők elsajátíthatják és gyakorolhatják is a szabályos újraélesztést az AMBU babán.

Idősek napja

Szombaton Lentiben, a lentikápolnai városrészben 16 órakor tartanak ünnepséget a szépkorúak tiszteletére a kultúrházban kulturális műsorral és vacsorával.

Metszési bemutató

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban szombaton fél tíztől Salamon János kertészmérnök tart fórum jellegű előadást a gyümölcsfák metszéséről és a korona kialakításának szabályairól. A Zalalövői Tájház Egyesület által szervezett program elméleti részét gyakorlati bemutató követi, utóbbi a szervező egyesület elnöke, Komáromi István Petőfi utcai birtokán lesz.

Télbúcsúztató

Külsősárdon szombaton 15 órától télbúcsúztató rendezvényre várják az érdeklődőket. Lesz forraltbor-főző verseny, illetve hagyományőrző disznótoros vacsora is.

Farsang

Bagladon, az önkormányzati épületben szombaton 16 órától fánksütéssel és kóstolóval egybekötött farsangi rendezvényt tartanak, amelynek közreműködője Baksa Eszter, az Őrség mesemondója lesz.

Forraltbor-főző verseny

Zalalövőn szombaton rendezi meg idei második forraltbor-főző versenyét a Borbarát Kör Egyesület. Ezúttal a patakai- és csütörtök-hegyi gazdák mutathatják meg tudásukat. A mintákat 14 órától minősíti a zsűri, az eredményhirdetést 17 óra magasságában tartják, Galambos László birtokán.

Táncház

Hodoson, a muravidéki település művelődési házában vasárnap 14 órától télbúcsúztató táncházat s gyermekek számára daltanítást és kézműves-foglalkozásokat tartanak.

Könyvbemutató

Alsólakoson, a muravidéki település faluotthonában vasárnap 17 órakor mutatják be dr. Kepéné dr. Bihar Mária, Kósa Klára és dr. Lendvai Kepe Zoltán közös, Lakosi fényképek című kötetét.

Amatőr színjátszók

Petesházán, a faluotthonban vasárnap 15 órától a felsőlakosi amatőr színjátszó csoport tart bemutatót.

Batyus farsang

Pacsán retró batyus farsangot rendeznek szombaton 15 órától a művelődési házban. A résztvevők innen jelmezekben vonulnak fel, majd elégetik a telet szimbolizáló kiszebábot. A program zenés mulatsággal zárul.

Elűzik a telet

Zalaszentmihályon vasárnap 16 órától kiszebáb-égetéssel űzik el a telet. A felvonulás a Tölgyfa Presszó előtti térről indul. A Közösségi Házban mindenkit megvendégelnek egy farsangi fánkkal.

Falufarsang

A söjtöri népdalkör és az önkormányzat szombaton 15.30-tól falufarsangot rendez az IKSZT épületében. A népdalkör tagjai bohózattal, vidám életképekkel és dalokkal szórakoztatják a közönséget, s fellép a zalaszentmihályi Nóta Népdalkör is. Utána fánkozásra hívják az érdeklődőket.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban pénteken 9 órától a Bagossy Brothers Company lép fel. A koncert teltházas, belépőjegy már nem kapható rá. Az Angelsben ugyancsak ma este Adam Ajkay, Fizboh, Jauri, valamint a ValMar team közreműködésével tartanak elektronikus tánczenei partit. A Három Kívánság étteremben holnap este Kökény Attila lesz a sztárvendég. A 9-kor kezdődő programban Éder Gábor és Herczeg Zsófia működik közre. Nagykanizsán, a Rush Clubban ma este Christian Craken, valamint Daniel Nike, Steve Judge, Dave Colorado és Gemini pörgeti a lemezeket. A Kanizsa Clubban holnap a Delta játszik, a fel- és levezetésről D.J. Pál Ati gondoskodik. Keszthelyen, a Club Of Colorsban pénteken Bárány Attila, Hamvai P.G., D.J. Junior, D.J. Dorian és SomX szórakoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!