Támogatott tartalom

2020.11.29. 07:00

Az anyaság mellett a szakmai előrejutás is fontos

Egy családanya számára különösen fontos, hogy kiteljesedhessen munkájában, s eközben ellássa otthoni teendőit. Miszoriné Horváth Andrea szerencsésnek mondja magát, mert számára mindkét feltétel adott. Szeptember óta az Eyewear Store zalaegerszegi szaküzletének üzletvezetője.

Mozsár Eszter

Miszoriné Horváth Andrea a kereskedelmi érettségi után végezte el a látszerész képzést. Egy újsághirdetés keltette fel az érdeklődését, akkor döntött úgy, hogy megtanulja ezt a szakmát. A tiszta környezet, az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a változatos mun­ka már az elején elvarázsolta.

A Báthory-iskolában tanultam, ott ízelítőt kaptam kereskedelemből, marketingből. A diákmunkák során pedig megtapasztalhattam, milyen emberekkel foglalkozni. Konkrét elképzelésem volt arról, mit szeretnék. Irodában nem találnám a helyem, szükségem van a napi impulzusokra. 2009-ben vizsgáztam, előtte két éve kezdtem, mint látszerésztanuló.

 

Egy nő akkor mondhatja magát sikeresnek, ha mindenhol megállja a helyét és harmóniában van önmagával. Ehhez kell a segítő család és a segítő munkaközösség.

 

Mivel foglalkozik egy látszerész?

Felméri a vevő igényeit, tájékoztatást ad a vizsgálatokról, segít a megfelelő szemüveg és lencse kiválasztásában. Ez nagyon izgalmas, mivel mindenki más problémával, kéréssel tér be hozzánk. Nincs két egyforma napunk, hiába vagyunk ugyanazon a munkahelyen. Fontos, hogy a látszerész megfelelően tájékozott legyen, azaz olyan szemüveglencséket ajánljon, ami a vevő életviteléhez, igényeihez igazodik, s hogy megtalálja számára a megfelelő stílusú szemüvegkeretet. Bárki azt gondolhatná, hogy inkább férfiak szerelnek a műhelyben, pedig nem. Egyre több a női látszerész. Küldetésemnek érzem, hogy mindenki elégedetten távozzon. Örülök, hogy segíthetek, és ha elégedettek a kiszolgálással.

Miszoriné Horváth Andrea

Kisfia most hároméves bölcsődés. Hogyan egyezteti össze a munkáját és az anyaságot?

Szerencsésnek mondhatom magam, mivel már a családalapítás előtt megtaláltam a szakmámat, amit szeretek. Sok nőtársam kényszerül a szülés után munkahelyet vagy szakmát váltani, mert nem rugalmas a munkaidő. A cég vagy a főnök nem mindig tolerálja, ha beteg a gyerek, vagy ha az óvodába kell érte menni. A hölgyek néha arra kényszerülnek, hogy a karrier és az anyaság között válasszanak, pedig szerintem fel lehet vállalni a kettőt együtt. Amikor gyes után újra munkába álltam, megtaláltam azt a csapatot, ahol úgy folytathattam a szakmámat, hogy van jövőképem és biztonságban érzem magam. Megkapom azt a támogatást, amire egy kisgyerekes anyának szüksége van. A tulajdonos megértő, a kollégák velem egykorúak, így könnyebb volt visszailleszkedni a munka világába. Egy édesanyának a gyereknevelés során fejlődik a szervezőkészsége, s talán a türelme és az empátiája is több. Ezt nagyon jól hasznosítom itt az ­üzletben. Szerencse továbbá, hogy a munkát, a feladatot nem kell hazavinnem, így otthon a családra fókuszálhatok. Délután, este, miután hazaérek, már nincs sok időnk egymásra, így számít, hogy csak rájuk figyelhetek.

Az optikus, látszerész munkája attól is izgalmas, hogy állandóan fejlődik a technológia. Kapott ebben segítséget?

Természetesen. Három évig otthon voltam, így nem voltam naprakész. Az első hetekben mindent átnéztünk, az újdonságokat megtanultam, sokat segítettek a kollégák. Üzletünkben korszerű gépek és berendezések találhatóak, így a lehető legkevesebbet érintkezünk az ügyfelekkel, ami a mostani járványos időszakban nagyon előnyös. December elején márkahetet tartunk, amikor a jelenlegi készletünkkel együtt közel 1000 szemüvegkeret közül lehet majd válogatni üzletünkben. Ennek szervezése nagy kihívást jelent számomra. Úgy érzem, hogy mostani munkahelyemen megtaláltam a számításomat, szakmailag fejlődhetek. Egy nő akkor mondhatja magát sikeresnek, ha mindenhol megállja a helyét és harmóniában van önmagával. Ehhez kell a segítő család és a segítő munkaközösség.

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában