Hirdetés

2023.08.29. 09:00

Befejeződött a Boróka Otthon kiváltása Zalaapátiban

Új, korszerű lakóházakba költözhettek a Zala Vármegyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény Boróka Otthonának lakói. A 710,16 millió forintos összköltségű beruházás vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg. Zalaapáti és Egeraracsa településeken összesen 72 pszichiátriai beteg ellátott kapott családias kialakítású otthont. A szociális intézményi férőhely kiváltás, vagyis a lakók nagy létszámú intézményből való kiköltöztetésének célja a minél önállóbb életvitel lehetőségének biztosítása.

Az EFOP-2.2.2-17-2017-00026 azonosítószámú, „A Boróka Otthon kiváltása Zalaapátiban” elnevezésű 710,16 millió Ft összköltségű projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. A fejlesztés eredményeként 72 támogatott lakhatási férőhely jött létre. A projekt kedvezményezettje a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, konzorciumi partnere pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület volt.

A projekt célja a fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg, továbbá szenvedélybeteg személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, nagy létszámú intézményi ellátás teljes körű kiváltása, és a lakók igényeinek megfelelő, magas minőségű, hozzáférhető közösségi alapú ellátás kialakítása.

A kiváltás során Zalaapátiban öt 12 férőhelyes lakóépület, Egeraracsán egy 12 férőhelyes lakóépület került felépítésre, melynek eredményeképpen 72 támogatott lakhatási férőhely jött létre.

A kiváltott intézményben szolgáltató központ kialakítása valósult meg, ahol az étkeztetés, házi segítségnyújtás, közösségi és nappali ellátások vehetőek igénybe. A szociális szolgáltató központ az alapszolgáltatások nyújtásán túl fejlesztő foglalkoztatás keretében biztosít munkalehetőséget a lakók részére.

A támogatott lakhatást biztosító házakba bútorokat, háztartási gépeket, kiegészítő eszközöket, a Szolgáltató központba irodabútorokat, informatikai eszközöket, ipari gépeket szereztek be a projekt költségvetéséből, valamint az ellátottak számára egy darab 9 személyes gépjárművet is vásároltak.

További információ kérhető:
Árvai Ferenc projektmenedzser
[email protected], +36 70 647-5897

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában