Hirdetés

2022.01.05. 22:00

Újévi fogadalmak: rossz szokások a célkeresztben

A világ számos pontján a tudatosabb életvitelre irányuló törekvések határozzák meg a hagyományos újévi fogadalmakat. Van, aki a stresszt szeretné kiiktatni az életéből, és akad, aki a nehezebb ételeknek intene búcsút. Egy biztos: a fogadalmuk betartását szem előtt tartók azon vannak, hogy a következő szilveszterkor legalább egy rossz szokással kevesebbet tartalmazzon a leltár.

PR-cikk

Mindenki megtapasztalta már a saját bőrén, milyen nehéz a mértékletesség útján maradni. Legyen szó a nagyi karácsonyi bejgliről, egy remek évjáratú chardonnay-ről, egy új mozgásformáról vagy akár egy kedvenc sorozatról, könnyen túlzásba lehet esni. A másnapi emlékeztető aztán hamar eldönti a kérdést: a kiábrándító mérlegre állás, egy fájdalmas izomhúzódás, a tompa másnaposság, vagy csak a kialvatlanságból eredő fáradtság hatására már pontosan tudjuk, hogy bizony sok volt a jóból. De utólag már könnyű okosnak lenni: emelje fel a kezét, akivel még egyszer sem fordult elő ezek valamelyike. Ugye?

 

Ezek alapján nem meglepő, hogy bármerre is megyünk a bolygón, az emberek újévi gondolatai és fogadalmai az életük tudatosabbá tétele körül forognak. Ebbe az étkezési szokások megváltoztatása és a fogyás ugyanúgy belefér, mint a nyugodtabb, stresszmentesebb körülményekre törekvés, a rendszeres sport bevezetése vagy az alkoholbevitel csökkentése. Az viszont már meglepő, hogy – a piaci és fogyasztói adatokra szakosodott Statista rendkívül szerteágazó adatbázisából kiindulva – ha az egyes népek újévi célkitűzéseit veszünk közelebbről szemügyre, ezek mennyire ráerősítenek az adott ország lakóiról bennünk élő sztereotípiákra. A hedonista és az életet nagykanállal habzsoló olaszoknál például élen jár az újévi fogadalmak gyakorisági rangsorában a „jobb egészség”-re való törekvés. Hasonló népszerűségnek örvend a kevésbé aktívnak tartott amerikaiaknál a több mozgás és sport beiktatása az életükbe, míg a munkabírásukról híres németeknél, a stressz csökkentése került a dobogó legfelső fokára.

Forrás: Shutterstock

Az már más lapra tartozik, mennyire vagyunk hatékonyak fogadalmaink betartásában. Azzal például valószínűleg sokat rontunk az esélyeken, ha tömegesen tűzünk ki célokat. Egyfelől ezek között simán lehetnek egymásnak – legalább részben – ellentmondóak. Másfelől egységben az akaraterő: szétforgácsoltan jóval nehezebb célokat elérni, mint egyetlen konkrét elképzelés mentén haladni. Az sem árt, ha igyekszünk a realitások talaján maradni, azaz például kapásból nem az ultramaratont vesszük célba az elkövetkező egy év távlatában, hanem beérjük egy szolidabb városi körrel. 
A sikermutató természetesen egyénfüggő. A lépésekben elért eredmények azonban összességükben jobban mutatnak, mint a rosszul belőtt célok elérhetetlenségének kudarca, és akkor még nem is beszéltünk az ennek a számlájára írható frusztrációról. Jó példa erre az egyik klasszikus ártalomcsökkentő fogadalom: a leszokás a dohányzásról. Aki nekifutott már ennek, jól tudja, hogy rendkívül nehéz végigcsinálni – és ha nem is mondja ki, titokban maradéktalanul egyetért azzal a kijelentéssel, hogy már rászokni sem kellett volna.

 

Aki szeretne búcsút mondani a hagyományos cigarettának, az többféle füstmentes alternatíva közül választhat. A nikotinfogyasztásnak ugyanis már nem csupán a klasszikus cigaretta az egyetlen módja, amelyben a dohány égése közben képződő károsanyagok belélegzése okozza az ártalmak jelentős részét. Az alternatív dohányipari termékek, mint az e-cigaretta, a hevítéses dohánytermékek és a nikotinpárna tartalmaznak ugyan nikotint, de égéssel nem jár használatuk. Természetesen ezek sem kockázatmentesek, hiszen nikotintartalmuk miatt függőséget okoznak, és nem segítik vagy helyettesítik a leszokást, amelynek az a leghatékonyabb módja, ha egyáltalán nem élünk nikotin- és dohánytartalmú termékekkel.

 

A cikk megrendelője a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában