Pórszombat

2016.04.01. 19:23

Gyümölcsoltó ünnep Pórszombaton

Pórszombat – Több ezer gyümölcsfajta kapott már helyet Kovács Gyulának a gyűjteményében. Erről is beszélt a Medes-hegyen tartott hagyományos, Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódó oltóünnepen.

Korosa Titanilla

A rendezvényre a Kárpát-medence több tájáról érkeztek vendégek.

– Az elmúlt éveket nézve azt kell látni, hogy pusztul a teremtett világ – mondta Kovács Gyula. – Egyre kevesebben látnak benne értéket és nem foglalkoznak megőrzéssel. A morális értékek is olyan mértékben vesznek el, hogy alig pótolhatók.

- Éppen ezért kell megköszönni a gondviselésnek, hogy adott szemet és lehetőséget arra, hogy rá tudjunk csodálkozni erre a világra és próbáljuk megőrizni azt, ami megmenthető – folytatta. - Régen is voltak nehéz időszakok, de ha már minden elveszik, legalább a hagyományainkat őrizzük meg. Sokan vagyunk a Kárpát-medencében, 150 tündérkert jött már létre, és ha számba vesszük az örökséggel, hagyományokkal foglalkozó embereket, akkor sok ezren vagyunk.


Kovács Gyula gyűjteményének számítógépes adatbázisa is elkészült már, amiből kiderül, gyűjtésének eredményeként 1300 körte, 1100 alma, 2-300 szilva, cseresznye került bele, de mellettük még birs, meggy, naspolya, barack és berkenye fajták is vannak a gyűjteményben.

A gyümölcsoltó ünnepen ez alkalommal is  részt vett V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is. Elmondta: tavaly 15 mintaprogram indult el, köztük 4 Zalában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!