Pethőhenye

2012.08.27. 12:34

Kukoricás - Andrea módra

Pethőhenye - Államalapító Szent István király ünnepén, Balogh Zoltán minisztertől vette át Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címet Pózvai Andrea. A huszonhárom éves, Pethőhenyén élő népi játékkészítő ifjú hölgy egy, göcseji négy oldalról kerített boronaház társasjátékkal nyerte el e rangot.

Horváth László

Andrea - mint találkozásunkkor elmondta - a népi kézművességgel középiskolás korában, a gébárti Kézművesek Háza gyermek- és ifjúsági táborában került kapcsolatba. A Gimnázium elvégzése után, Gébárton, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány Kézműves Szakiskolájában bőrtárgy készítő képzésben vett részt. 2000-2002 között a budapesti Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájában népi játszóházi foglalkozásvezetői, közművelődési szakember és bőrtárgy készítő népi kismesterségek oktatója képesítéseket szerzett.

- 2001-től vagyok tagja a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek, ismereteimet folyamatosan igyekszem gyarapítani egyesületünk, a Kézművesek Háza és a Hagyományok Háza továbbképzésein, táboraiban.
Játszóházi foglalkozásokat, mesterség-bemutatókat tartok gyermekek és felnőttek részére évközi továbbképzéseken, táborokban és rendezvényeken. Kukoricából, gyékényből készítem játékaimat, amiket 2008-tól a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsa által zsűriztetek.

A Zala megyei községben élő játék- és bőrtárgy készítő, a mesteri címre  "Kukoricás" göcseji négy oldalról kerített boronaház társasjáték elkészítésével pályázott, eredményesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!