Pacsa

2016.06.20. 19:00

Településkép, turizmus - Járda napelemes kandeláberekkel, szolgáltató civil ház

Pacsa - Jelentős fejlesztésekbe kezdhet a kisváros önkormányzata, több pályázatukat is befogadták, a döntésekre várnak.

Arany Gábor

A részletekről dr. Benedek Karolina jegyző tájékoztatta szerkesztőségünket. A fejlesztésekhez pályázatok segítségével kívánnak fedezetet biztosítani. Jelenleg hat különböző elképzelésük vár döntésre, ami várhatóan őszig megszületik. Elsőként a pacsai ipari parkot érintő beruházásokat említette. Napelemes kandeláberekkel megvilágított járda épülne az üzemekhez, és megoldanák a szennyvíz elvezetését. Ezekre 55 millió forint támogatást igényeltek.

Folytatják az egészségház felújítását, a külső még 2014-ben esett át a korszerűsítésen. Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésre 71 millió forint támogatást igényeltek. Ebből teljes belső felújítás - szigetelés, aljzatcsere, a fűtés, a vizesblokkok korszerűsítése - valósulna meg.

Folytatják az egészségház felújítását, immár bent, mert a külső 2014-ben átesett a korszerűsítésen
Fotó: Archív/Katona Tibor

A településképet meghatározó épületek modernizációjára kiírt pályázaton a központban álló, a köznyelv által pártházként emlegetett épület korszerűsítésére remélnek támogatást nyerni.

Az önkormányzata tulajdonában álló épület a felújítás, energetikai korszerűsítés után többféle szolgáltatással várná a pacsaiakat. Az elképzelések szerint létrejöhetne egy civil ház, közösségi tér, ahol egyebek mellett kondicionáló terem, kártyaszoba, zeneszoba nyújtani kikapcsolódási lehetőséget. A terveik megvalósításához 25 százalékos, közel öt és fél millió forintos önrészt vállalt az önkormányzat.

A jegyző elmondtak, hogy az önkormányzat pályázott járdafelújításra is. A 75-os főút, illetve a Deák Ferenc utca északi oldalán, az I. világháborús emlékmű és a temető közötti szakaszt hozzák rendbe. A beruházás tervezett költsége meghaladja a tízmillió forintot. Ezen túlmenően az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására kiírt pályázati támogatásból várt húszmillió forintot a település belterületén út, híd, járda építésére, felújítására, karbantartásánál kívánják felhasználni. Ebből egyrészt a Kis, illetve Gagarin utca korszerűsítésére jutna.

Mindezek mellett a jegyzői tájékoztatásból kiderült az is, hogy a testvértelepülési programok és együttműködések támogatásra is pályáztak két és fél millió forintot remélve.

A közép-zalai turizmus fejlesztését célzó, 2020-ig szóló stratégiai elképzelésekhez pedig a pacsai tóparton tervezett beruházásokkal kívánnak hozzájárulni. Egyebek mellett vendégfogadásra alkalmas turistaházak épülnének, illetve fedett szabadidő központ jönne létre - derült ki a tájékoztatásból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!