Otthon

2015.04.20. 10:54

Kondenzációs kazán - Takarékos és biztonságos megoldás, feltételekkel

Hamarosan megszűnik a fűtési szezon, és eljön az alkalom a régi kazán lecserélésére. Mit válasszunk? – vetődik fel a kérdés. Szakemberek már mindenképpen a kondenzációs kazánt ajánlják.

Hajdu Péter

A gázfűtésen belül a jelenleg legkorszerűbb technikát az úgynevezett kondenzációs kazánok képviselik. Mitől olyan korszerűek, mi az előnyük? – érdeklődtünk

– A kondenzációs kazán a kiáramló füstgáz hőmérsékletét hasznosítja a fűtési rendszerben, ez a kazántípus 106-110 százalékos hatásfokkal tud működni, papíron az utóbbit adják meg. Ez azért van így, mert korábban, amikor bemérték a kazán teljesítményét, beleszámolták a kiáramló füstöt is. A kondenzációs kazán viszont azt is megfogja. Míg a régi típusú kazánoknál 150 fokos, illetve annál is magasabb hőmérsékleten távozott a füstgáz a kéményen, az új, kondenzációs kazánokból 50-60 fokos füstgáz áramlik ki, miután előmelegítette a fűtési rendszert. Ezenkívül nagyon biztonságosak ezek a készülékek. Az épületen kívülről szívják be az égéshez szükséges levegőt, és ventilátor segítségével ki is nyomják az égésterméket. Az égés teljesen zárt térben történik, nem áramolhat ki a lakásba az égéstermék – mondja Bónyai Árpád víz- gáz- és fűtésszerelő mester.

Hozzáteszi, a földgázfűtésen belül ma – a teljesítménye és biztonsága alapján – legkorszerűbbnek tartott kondenzációs kazánra történő átállás azonban mindenképpen körültekintést, tervezést igényel. Mint elmondta, a kiáramló égéstermékből kicsapódik a pára, kondenzáció zajlik le az égési folyamat közben, erről kapta nevét e készüléktípus. A visszaáramló kondenzvizet el kell vezetni, többnyire a kazánból a szennyvíz-lefolyóba kapcsolják be.

Bónyai Árpád az ügyfeleinek elsősorban a biztonságos kondenzációs kazán beszerelését javasolja  (Fotó: Katona Tibor)

– Ötvenöt fokig játszódik le a kondenzálás, afölötti hőmérsékleten eltávozik a pára a kéményen keresztül. Ezért 55 fok alatti hőmérsékleten ajánlott működtetni a készüléket, és megfelelően méretezett radiátorok szükségesek ahhoz, hogy optimálisan kihasználhassuk a készülék előnyeit. Megoldható a meglevő régi fűtőtestekkel is, de nem biztos, hogy akkor elérjük a kívánt hatásfokot. De a legjobb megoldás a falfűtéssel, padlófűtéssel való kombinálása, mert ez esetekben alacsony hőmérsékleten kell fűteni.

Arra a kérdésre, mennyire ismerik, és mennyien térnek át a kondenzációs kazánokra, a szakember tapasztalatai alapján elmondta, egyre többen ismerik fel az előnyeit, és az anyagiak függvényében gyarapodik a számuk.

– Az eddigi, hagyományos, illetve turbó kazánoknál jóval drágábbak a kondenzációs készülékek, 280-300 ezer forint körüli, és márkától függően annál is drágább kazánokról van szó, és a hozzá tartozó kémény még drágább. Fontos tudni, hogy kondenzációs készüléket csak egyedi kéménnyel lehet alkalmazni. Olyan füstelvezetőkbe, amelyek több lakásból vezetik el az égésterméket, az úgynevezett gyűjtőkéménybe nem szabad bekötni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!