Otthon

2015.03.16. 13:55

A tavaszi nagytakarítás a léleknek is jót tesz

A tavaszi nagytakarítás nemcsak a lakás vagy ház szempontjából tisztító, megújító folyamat, de hasonló hatást kelthet a lélekben is.

Takács-Horváth Viktória

Márciusban, ahogy haladunk előre a télből a tavaszba, egyre több lesz a napsütés, ami jó hatással van a közérzetünkre, és egyre hosszabbak a nappalok is, ami aktívabbá tesz minket. Kiváló ez az időszak a nagytakarításra. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze néhány pontban.

Mielőtt kezdenénk, gondoljuk végig, mennyi időt tudunk rászánni és milyen ütemben akarunk dolgozni, mert a munka nem kicsi, és nem akarhatja senki, hogy megújulás helyett rémálom kerekedjen ki belőle. Érdemes külön napokat szánni az egyes helyiségekre, bár bizonyos munkafolyamatokat (mint az ablakok tisztítása vagy a függönyök kimosása) persze nem kell szobánként megszakítani. A tisztítószerek beszerzése és az eszközök átvizsgálása is előzze meg a takarítást, hiszen annál nincs is rosszabb, ha meg kell szakítani a munkát, mert valami nem áll rendelkezésre. A többség úgy tud jól takarítani, ha közben a család nincs „láb alatt", míg mások kérik a többiek részvételét is – ezeket a szempontokat is mérlegelni kell.

A takarítás két elemi szabálya: fentről lefelé és bentről kifelé – hogy ne koszoljuk össze, amit egyszer kipucoltunk. Ennek értelmében tehát a felső emelettel kezdjük (ha van, akkor a padlással), a belső szobákból haladjunk kifelé, majd az alsó szintre és a legvégére maradjon az erkély vagy a terasz. A szobákon belül a pókhálók eltávolítása az első feladat, közben szellőztessünk sűrűn, hogy a por kiszálljon és a friss levegő bejöhessen. Ezután következnek a szekrények és a polcok. Ne csak a könnyen elérhető helyeket poroljuk, hanem a legmagasabban levőket is, sőt, némi férfi segítséggel a bútorokat is toljuk el, hisz alattuk és mögöttük is elbújhatnak a porcicák. A könyveket, különösen, ha régen portalanítottuk, egyesével vigyük ki a teraszra és ott nyissuk ki, rázogassuk, hogy a lapok közül is kijöjjön a por.

Az ajtókat és az ajtófélfákat se felejtsük el lemosni, ahogy a kilincsek és a villanykapcsolók is napi használatban vannak, ennek megfelelően koszolódnak is. Ha szükséges, szedjük szét a szerkezetet, hogy jobban hozzáférjünk. Ezután jöhet az ablakpucolás, amivel egy időben a függönyöket is tegyük mosógépbe. A lakás részei a növények is: zuhanyoztassuk le őket és vágjuk le a száraz leveleiket, ha szükséges, akár ültessük is át a virágainkat.

Porszívózzunk ki alaposan, toljuk el a bútorokat is, hogy alattuk is felszedjük a port. A szőnyegeket ne csak kiporszívózzuk, de vigyük ki őket a szabadba és poroljuk is ki alaposan mindegyiket. Ha van rá lehetőségünk, akkor mossuk ki őket, vagy vizes porszívóval, esetleg nedves ruhával tisztítsuk ki a felületüket. A parketta tisztítása során kényeztessük egy kicsit a felületet: használjunk padlófényesítő olajat, hogy ragyogjon, mint újkorában.

A konyha takarítására szánjunk egy napot. Mossuk át kívül és belül a szekrényeket, a ritkán használt edényeket is öblítsük át. Érdemes átnézni az élelmiszereket is: nem járt-e valamelyik szavatossága, illetve megláthatjuk, melyik készletünket kell feltölteni. A sütő, a mikrohullámú és a hűtő tisztítására használjunk speciális tisztítószereket, de vigyázzunk, hogy élelmiszerrel és edényekkel ezek ne érintkezzenek.

A végére maradnak a mellékhelyiség és a fürdőszoba. Az alapos tisztítás ezeken a helyeken terjedjen ki a csempére, a lefolyóra és az egyéb szaniterekre is. Végezetül mossunk ki minden eszközt, amit a takarítás során használtunk és mossunk fel az egész lakásban. Aztán szellőztessünk ki és engedjük be a friss tavaszi levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!