Otthon

2015.02.23. 12:40

A kályhánál fontos, hogy találkozzon az esztétikum és a funkció

Zalaegerszeg - Egy ház építésénél a fűtési rendszer kialakítása az egyik legalapvetőbb és egyben legfontosabb kérdés. Ha a cserépkályha mellett döntünk, az a környezetbarát gondolkodást és az igényességet is mutatja. Ezek mellett melegséget és jó hangulatot is áraszt.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Kollerics Lajos tófeji keramikus segítségét kértük, hogy körbejárjuk a kérdést, miért érdemes házunkat kandallóval, kézzel készített kályhával fűtenünk.

- Először is az kell, hogy a megrendelővel, megnézzük a helyszínt, egy közös koprodukcióval kitaláljuk, hogy mi lenne a legmegfelelőbb, ami kivitelezhető és az igényeknek is megfelel. Nálunk kevésbé jellemző, de Budapest környékén előszeretettel választják a minimál stílust, ami sablonos, szeretik az egyszerű, letisztult dolgokat. Nem szabad elfelejteni, hogy ez sok esetben a funkció rovására is mehet, így kompromisszumos megoldást kell kötni, elsősorban nem az esztétika a legfontosabb. A szépségnek és a funkciónak együtt kell működni, a lényeg, hogy megfelelő tűzteret és járatokat lehessen kialakítani.

Megfelelő használattal és tisztítással 30 év is lehet az élettartama

Sok olyan dolgot kérnek mostanában, ami központi fűtésre kapcsolható kandalló jellegű kályha, ami komplett, az egész ház fűtésére alkalmas. Itt elsősorban a takarékosságon van a hangsúly, mellette pedig megmarad az esztétikum, már maga a tűz látványa meleget áraszt.

A cserépkályha élettartama attól is függ, hogy milyen eljárással, technikákkal készítették, milyen anyagokból. A kézzel készített kályhák stabilitásban is jobbak az öntött kályháknál. Fontos figyelembe venni, hogy a minőségi alapanyagokból készített termékek sokkal értékállóbbak. A speciális anyagból készült kályháknak szakszerű használat és tisztítás mellett akár 25-30 év is lehet az élettartama. Ez az eljárásoktól nagymértékben függ például, hogy az alapanyagot hányszor égetik ki. Kollerics Lajos elmondta, hogy ő 89 óta épít kályhákat és azóta egyetlen egyet sem kellett átépíteni.

Manapság már nem a klasszikus értelembe vett cserépkályhákat építenek, hanem kandallószerű szerkezeteket használnak, ezeknek más a belső felépítése, a járatrendszere. Nagyobb méretű üvegajtókat építenek be, ennek több előnye is van: például az egész kályha még nem melegedett át, de az üvegen keresztül már érezhető a meleg. Mellette szól még, hogy áttekinthetőbb, könnyebben hozzá lehet férni, ha valami javításra szorul és a látvány sem utolsó szempont. Kandallószerű építményeknél fontos a tűzállóság. Samott béléssel építik a kályhákat, nem használnak fém tűztér betéteket. Járatrendszerek vannak a kályhába, ez biztosítja a fokozatos fűtést, azáltal minden lap egyformán melegszik át. Kollerics Lajos nagy vágya lenne egy a földszínektől eltérő, antracit szürke, sötétebb kályhát építeni, de ezzel még nem barátkoztak meg az emberek, egy új trend bevezetéséhez sok-sok évnek kellene még eltelnie. A tűznek teljesen más hatása, hangulata lenne egy sötét elülső rész körül, dekoratív egy minimál csempe egy sötét színnel.

Manapság már az sem elképzelhetetlen, hogy társas házba kérnek kandallót, kályhát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!