Otthon

2014.10.20. 20:05

Nem pénzrablás klímával fűteni?

Kedvezőbb áron fűthetünk arra alkalmas klímával, mint gázzal – állítják az egyik légkondicionálókat is gyártó cég szakemberei.

Szente Ottó

Természetes, hogy a légkondicionáló akkor jut eszünkbe, amikor nyáron 30 fok fölé szalad a hőmérő higanyszála. Sokakban talán fel sem merül a gondolat, hogy e készülékek többségével fűteni is lehet, vagy ha igen, valószínűleg akkor is azt gondoljuk, hogy árammal fűteni biztosan drágább, mint gázzal.

Nos a cég szakemberei ez utóbbit tévhitnek tartják, állításuk szerint a lakossági klímák képesek alacsonyabb energiafogyasztás mellett befűteni az adott teret, ráadásul rövidebb idő alatt. A hagyományos fix fordulatszámú klímák az átmeneti időszakban segítenek átvészelni a hidegebb estéket, azaz -5 Celsius-fokig hatékonyak. Ezzel szemben az inverteres légkondicionálók már -15 Celsius-foknál is energiahatékony fűtést képesek produkálni, így akár huzamosabb időre is felválhatják a hagyományos fűtést. Egy klímával akár kedvezőbb áron fűthetünk, mint a gázfűtéssel, hiszen a gázhoz villamos energiára és gázra egyaránt szükség van, míg a légkondicionáló csak villamos energiából táplálkozik. A klímát gyorsfűtés funkcióra kapcsolva, pillanatok alatt átfűthető a tér.

Fontos tanács, hogy ha télen fűteni szeretnénk a klímánkkal, a vásárlásnál mindenképpen ellenőrizzük a fűtési hatásfokot. Ennek a mértékegységét COP-ben, illetve SCP-ben adják meg, így minél nagyobb COP értékű a kiszemelt légkondicionáló, annál energiahatékonyabban tud fűteni a téli időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!