Otthon

2014.07.28. 14:45

A kőburkolatok nemcsak díszesek, de időtállóak is

Zalaegerszeg - Manapság az építészetben a kő az egyik legszívesebben alkalmazott burkolatfajta, amely bel- és kültérben is egyaránt alkalmazható.

Dezse Anna

A környezetünk által megalkotott, különböző korokban keletkezett kövek, kőzetek, mint például a mészkő vagy a kvarcit, olyan természetes anyagok, amelyek nemcsak hogy harmóniát sugároznak, de energiával is feltölthetik egy-egy otthon tulajdonosát. Emellett pedig építészeti szempontból sem elhanyagolható jelentőségűek, hiszen nemcsak díszességük, de időtállóságuk miatt is rájuk esik a lakásépítők vagy az otthonukat felújítók választása.

A modern építészet is egyre inkább visszanyúl a természethez, illetve a természetes anyagokhoz és alkalmazza a különböző köveket burkoló-elemként. Ezeknek a burkolatoknak az egyik legnagyobb előnyük, hogy dekoratívak, egyediek és mindemellett rendkívül időtállóak is, így akár egy életen át otthonunk díszei lehetnek. Ha pedig harmonikus térben lakunk, az nagyban meghatározza a mindennapjainkat, hangulatunkat, közérzetünket. Manapság az emberek nagy része elég stresszes életet él, viszont ha natúr, természetes anyagokkal vesszük körül magunkat, könnyedén fel tudunk töltődni.

- Ezeket az anyagokat kint és a belső térben is egyaránt alkalmazhatjuk szinte bármilyen felületen. Anyaguk összetétele persze meghatározza az optimális felhasználási helyet. Én például kültéri járófelületekre a kvarcitokat javaslom inkább, hiszen ezek jóval ellenállóbbak a kopás szempontjából, illetve fagyállóságuk is igen magas. Kültérbe érdemesebb fugázott burkolatot készíttetni, beltérbe alkalmazható a fuga nélküli is - említi Kerese Károly, építészmérnök.

Kerese Károly üzlete előtt mutatja az egyik legnépszerűbb természetes anyagú kőburkolatot (Fotó: Katona Tibor)

Sokakban felmerülhet, hogy az, aki természetes követ választ az otthonába, annak sokat kell majd bajlódnia annak ápolásával. Ez azonban közel sincs így, természetesen jó, ha a kőfelületet lekezeljük valamilyen impregnálószerrel, ezzel is növelve annak ellenállóságát, kosz- és víztaszító hatékonyságát.

- Tapasztalatom szerint itthon inkább a mediterrán stílusú, melegebb hatású, sárgás, tónusú, rózsaszín, mályva árnyalatú kövek a kelendőbbek. A vásárlók pedig egyre szívesebben és egyre több felületen alkalmazzák ezeket az agyagokat. Jellemző, hogy nem az egész falfelületet, hanem annak csak bizonyos részletét borítják be a különböző kőstruktúrákkal vagy mozaikokkal - meséli az építészmérnők.

A kőburkolatok nemcsak dekoratív értékük miatt örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek, hanem időtállóságuk miatt is. Kül- és beltérben is egyaránt alkalmazhatóak nemcsak díszítő, de hangulat- és közérzetjavító elemként is. Hazánkban a melegebb tónusú, sárgás színű, mediterrán stílusú burkolatokat kedvelik leginkább.

 

Címkék#kőburkolat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!