Otthon

2012.09.24. 17:05

Mikor érdemes energiatakarékos eszközzel világítani?

Zalaegerszeg - Valahányszor kiég egy hagyományos izzó a lakásban, dilemma elé kerül az ember: olcsó, de sokat fogyasztó égővel pótolja a régit vagy beruházzon egy energiatakarékosra?

Horváth A. Attila

A választás szabadsága egyre korlátozottabb, a hagyományos izzók bizonyos típusai ugyanis lassan eltűnnek a piacról. Különösen igaz ez a nagyobb fényerejű égőkre, aki ilyet használna, manapság már kénytelen energiatakarékos változatot vásárolni. Ami persze nem feltétlenül baj, sőt:

- Egy hagyományos 100 wattos izzó fényerejét 23 wattos fogyasztással tudja produkálni az energiatakarékos fénycső. 70 wattnak megfelelő fényerőnél ez az érték csak 15 Watt, lényegesen kisebb tehát a fogyasztás, azaz jelentős energiamegtakarítást lehet elérni - fogalmaz Vizsi Sándor, egy megyeszékhelyi áruház üzletvezetője. Mint mondja, az árakban nagy a szórás, de a legolcsóbb példányokkal szemben indokolt az óvatosság.

- Ma már bármilyen foglalatba lehet energiatakarékos égőt találni, akár fénycsöves, akár ledes változatban. A kereslet az ilyen eszközök iránt egyre nagyobb, a hagyományos izzók forgalma pedig folyamatosan csökken - teszi hozzá.

Ám vannak olyan felhasználási területek is, ahol nem célszerű fénycsöveket használnunk. A gyakori kapcsolgatás ugyanis nem tesz jót a fénycsövek élettartamának, ezért inkább ott világítsunk ilyen technikával, ahol huzamosabb ideig égetjük a lámpát (a ledek egyébként erre a problémára is megoldást kínálnak, jobban bírják a megpróbáltatásokat).

Egy tájékoztató anyag szerint optimális esetben már a halogén izzók is kétszer annyi ideig működőképesek, mint a hagyományosak, az energiatakarékos kompakt fénycsöveknél pedig akár 8 ezerórás élettartamot is el lehet érni. Ám ahhoz, hogy ne tegyük tönkre idő előtt a fénycsövet, érdemes legalább kétperces szünetet tartani a ki- és bekapcsolás között, és minimum napi 11,5 óra az a használati idő, amikor már indokolt energiatakarékos eszközre váltanunk. Szólnak érvek a régi technika mellett is, ám a piaci folyamatok egyértelműek: az izzószálas égők helyét folyamatosan átveszik a gázzal működő fénycsövek és a diódás LED-lámpák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!