Otthon

2012.04.23. 15:45

Álló és futó muskátlit vegyesen: tájépítész a legújabb trendekről

A balkonládák beültetéséhez is érdemes tanácsot kérni, nem mindegy, mit, hová és milyen földbe ültetünk.

Szabó Judit

Ha azt szeretnénk, hogy a teraszra, erkélyre ültetett virágaink egész nyáron szépek legyenek, már a kiválasztásuknál érdemes odafigyelni, tanácsolja Horváth Zsuzsanna, a Zalaegerszegi Városgazdálkodási Kft. tájépítész mérnöke, aki a legújabb trendekről tájékoztatott.

– Az egyszínű, egyfajta virágból álló kompozíciók ma kevésbé divatosak. Magasabb esztétikai értéke van, ha többféle virágot ültetünk egy-egy ládába, például álló és futó növényeket vegyesen. Ezek lehetnek különböző színű muskátlik is – említette a szakember. – Összeültetésnél azonos ökológiai igényű virágokat válasszunk. Muskátli mellé nem javaslok mást növényt. Szoktak levél dísznövényt tenni mellé, de általában elnyomja a muskátlit. A petúniához illenek a lobéliafélék, a levél dísznövények, de ültethetünk a ládába hópehelyvirágot vagy farkasfogat. Árnyékos oldalon jól érzi magát a begónia, és törpedáliával is próbálkozhatunk, vagy levendulával, fűszernövényekkel. Az utóbbiakat csak az erkély vagy terasz díszítésére használjuk, ha forgalmasabb helyen lakunk.


Díszfüveket is tehetünk a ládákba, ezek szárazságtűrők, a gondozásuk nem igényel nagy odafigyelést. Közkedveltek manapság a mediterrán dézsás növények is, mint például a leander.

– Ha ezt választjuk, akkor is ültethetünk mellé többfajta növényt, hogy mindig virágozzon valamelyik – mondta Horváth Zsuzsanna, hozzátéve, a leander télen nem maradhat a szabadban. A lépcsőházakból gyakorlatilag kitiltották a növényeket, így más helyet kell keresni.

– A ládákat általános virágfölddel vagy lazább szerkezetű balkonfölddel töltsük fel – folytatta a szakember. – A kerti föld nem jó, mivel a zalai talaj agyagos, tömör. Az öntözésen kívül gondoskodni kell a virágok tápanyag-utánpótlásáról is, másképp nem lesznek olyan szépek a virágaink, mint ahogy a katalógusban vagy az árusítóhelyeken mutatkoztak. 



Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!