Otthon

2011.12.20. 07:08

Terítéken a karácsony

Mini karácsonyfa vagy koszorú asztaldíszként, díszes, gyönggyel díszített pezsgőspoharak, ízlésesen hajtogatott szalvéták. Kellékek, melyek láttán jobban ízlik az ünnepi étel.

Kiss Anna

- Kimondottan karácsonyi étkészletet nem keresnek a vásárlók, persze nem is túl gyakori a karácsonyfamintás vagy rénszarvasos tányér. Ünnepek alkalmával a legszebb darabok kerülnek az asztalra, tapasztalatom szerint, a minták helyett inkább a színekkel játszanak az emberek, ilyenkor minden egy kicsit csillogóbb, fényesebb - tudtuk meg Varga Ibolyától, egy zalaegerszegi konyhastúdió vezetőjétől. - A teríték stílusa, színe általában magához a terítőhöz alkalmazkodik. A téli ünnep klasszikus árnyalatai a piros, a zöld, a fehér, az ezüst és az arany.


A poharak között viszont már találni igazi ünnepi darabokat. Díszes boros- és pezsgőspoharak között válogathatunk. A süteményes és bonbonos tálak is karácsonyi motívumokkal díszítettek.- Ilyenkor nincs az a gyertya és mécsesmennyiség, ami túlzás lenne. Egy-két látványos kiegészítő ünnepi asztalunk dísze lehet és kellemes, barátságos hangulatot teremt.

Még a legegyszerűbb terítéket is feldobja a szépen hajtogatott karácsonyi szalvéta. Még személyesebbé tehetjük, ha apró bonbonokat, cukrozott mandulát vagy mogyorót csúsztatunk a szalvéta hajtásaiba. A fenyődíszként számon tartott gyöngyfűzér végigterítve az asztalon szintén látványos, valamint a színes üveggömbök névkártyatartóként is szolgálhatnak. - Azért jó, ha szem előtt tartjuk, az asztalhoz elsősorban enni ülünk le, így nem árt, ha a dekorációk, szalagok, gömbök, gyertyák mellé mi magunk és a finom ételek is odaférnek - mondja végül mosolyogva az üzletvezető.



"Karácsonyváró" cikkeink: 

Polgár Judit: Korábban nem jutott idő a karácsonyokra 

Milyen fenyőfát válasszunk karácsonyra?

Viszik a karácsonyi halakat: megkezdődtek a téli lehalászások

Készülve az ünnepre 

Ajándékok bűvöletében - 86 ezres legórobot?

Mai állás - 61 százalék, hogy fehér karácsonyunk lesz

A színek egyensúlya, ilyenkor karácsonykor 

Nagyüzemben gyártják a szaloncukrot Keszthelyen

Megnyitott az Adventi Udvar (fotókkal)

Érdemes volt kinyitni vasárnap

Princess: hogyan karácsonyoznak a hercegnők?

Óriási adventi koszorút készítettek Alsónemesapátiban 

Házasodik a krampusz - A kanizsai fúvósok már az adventre hangolnak 

Adventi Jégünnep (frissítve) 

Karácsony: ezer forinttal többet költünk ajándékokra 2011-ben 

Sztárok ''költöznek'' Hévízre: advent a fürdővárosban 

Megjelent az Ünnepi ételek könyve, olvasóink receptjeivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!