Otthon

2010.09.07. 02:28

Makrancos kertlakók - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Szeszélyes volt az idei nyár. Néhány növény a szokásosnál jóval korábban érett be, a másik viszont hetekkel később. Tavaly a paradicsombefőzést szeptember közepére már ki is hevertük, az idén éppen csak belekezdtünk.

Fincza Zsuzsa

A hagyma viszont szerencsésnek mondhatja magát, még az esős augusztus előtt a kamra menedékébe húzódhatott. A zöldbab májusban megmakacsolta magát, az első és a második vetés mesésen kelt, hol volt, hol nem volt a sorban egy-egy ványadt növényke, negyedszerre már az a mag került a földbe, ami az első eresztésből ráöregedett a bokrokra.
A múlt héten viszont nem hittem a szememnek - a makrancos hüvelyes átvitt értelemben is megbokrosodott - kétnapi ráérő időmet áldoztam a feldolgozására. Mondhatom, így ősz elején ritka rapszodikus kinézetű a zöldbabágyás, az egyik bokron zsenge a termés, a másikon félérett, az egyik gyülekezet még bimbós, a másik már teljes erőbedobással virágzik. Bár e zöldségféle tartósításának számos formája ismert, én csak lefagyasztom, de konzerválható befőzéssel, sózással. De vigyázat, a nyers bab mérgező, csupán főzéskor illan el a méreganyaga. Phasintartalma miatt a babot nyersen soha nem szabad megenni - a kertben figyeljünk a gyerekekre, akik szívesen megrágnak mindent, ami ehetőnek látszik. Nekem is szerencsém, hogy tudom, ugyanis szívesen eszem nyersen a zöldségeket, lévén, akkor van bennük a legtöbb vitamin.
A zöldbab amúgy B-vitaminokban bővelkedik, de karotinból és C-vitaminból is szépen felpakolt - ez utóbbi kivételével értékei zömét hő hatására is megőrzi. Nem beszélve az ásványi anyagokról - gazdag a készlete kalciumból, vasból, foszforból, káliumból és magnéziumból. A zöldbabból hagyjunk beérni vetni való magot, s tegyük ezt a paradicsommal is. Áldom az eszemet, hogy e népszerű zöldségfélét több, egymástól távol eső helyre palántáztam.

Az a társulat, amely az alsó kertben, az előbb megénekelt zöldbab mellett, a letermett zöldborsó utódaként kapott helyet, siralmasan néz ki, míg a felső kertben mindkét ágyásban gyönyörű a termés. Pedig egyazon magból, vetésből származnak, s egyforma bánásmódban részesültek. A különbség, hogy a nyitottabb alsó kertben egy szélvihar megtépázta a nyurga paradicsomokat, s lehet, hogy a sérüléseken át férkőzött hozzá a gombafertőzés. Jut eszembe tavaly viszont az alsó kertben volt szebb a termés.

Nos, a paradicsomot aztán ehetjük akár nyersen, akár főzve, egészségünk mindenképpen a hasznát látja - kész vitaminbomba, gazdag ásványi sókban és gyümölcssavakban. Rákmegelőző hatása közismert, de nemcsak nyersen, hanem főve is, hiszen a paradicsomitalban, a paradicsomos ételekben is megtalálható a likopin nevű flavonoid, amely elismerten rákmegelőző hatású. Egyébként a hagymákkal együtt fertőzés- és gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz - mérges pattanásra például melegített paradicsomot tegyünk. Öreganyám is azzal kezelte a keléseimet, saját magának pedig, ha éjszakánként nem hagyta aludni a reumás válla, bedörzsölő szert kotyvasztott belőle.

Biokertészet hókuszpókusz nélkül - Kattintson ide és olvassa el dossziénk többi érdekes cikkét is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!